Två syrliga böcker med goda recept och massor av konkreta tips på hur du själv kommer igång med att syra.
I boken Kimchi och andra koreanska rätter, får du insidertips på hur du går tillväga om du vill syra själv hemma. Till varje recept finns en liten beskrivning, med allt från fakta om råvaror till Koreansk historia. Du får också matnyttigt tips om hur man smakar av en kimchi, då en god kimchi ska vara lagom salt.
Boken bjuder också på andra koreanska recept, som soppa som kokas med en hel fisk eller fantastiska pannkakor med purjolök. Pannkakorna ska passa lika bra till kidsen som till en kall ljus öl.
Har jag lite kimchi hemma göra jag gärna kimchi quesadilla, titta hur jag gör här.
Tomatsalsa, sura gurkor, kombucha och tempeh.. I boken Fermentera : mat med jäst, mögel och bakterier får du lära dig hur du använder bakterier, jäst- och mögelsvampar för att förvandla enkla råvaror till smakrika delikatesser. Recepten är indelade i råvarukapitel, baljväxter och nötter, grönsaker, spannmål, mjölk och drycker. Många recept är väldigt enkla och passar nybörjaren eller den otålige, t ex surkål och bovetepannkakor, medan andra är mer komplicerade eller tar lång tid, t ex blåmögelost och miso.
Gör det själv! Börja syra med surtanten surkålsrecept ur boken. Är du nyfiken på att veta mer om författaren Jenny “surtanten” Neikel, missa inte the waves intervju med henne här.
Fler boktips hittar du här.
Och är du sugen på fler recept så tittar du bara in här.