SKAMligt hållbart

Angelica och Erika, som båda driver bloggar med hållbarhet som inspiration, har tagit ett nytt grepp om SKAMfebern. Under de kommande veckorna kommer de tolka serien ur ett hållbart perspektiv och allt kommer att presenteras under hashtaggen #SKAMligthållbart. Här får ni tips om hur ni kan skapa stilar från SKAM på ett schysst sätt.

SKAM NORa

 

 

erika
Erika

Namn: Erika Kvarnlöf
Gör: Jobbar på Länsstyrelsen med landsbygdsutveckling och kulturmiljövård samt driver bloggen Hemma hos Kikan, din guide till en hållbar livsstil.
Familj: Man och två barn
Bor: Munkedal
Intressen: Miljöfrågor, hållbart mode, skriva och att få vara kreativ genom olika DIY-projekt. Har egentligen för många intressen och önskar ständigt att dygnet hade fler timmar.

 

 

 

angelica
Angelica

Namn: Angelica Zetterström
Gör: Jobbar som ekonomichef och driver eget bolag som influenser inom hållbarhet under namnet ”ekomorsan” samt en webshop med produkter som har lite extra omtanke till vår jord.
Familj: Man och två barn (5 år och 6 år)
Bor: Borås
Intressen: Jag älskar mode och skönhet med ett hållbarhetsfokus samt en förkärlek till medveten konsumtion, ekommorsa i dubbel bemärkelse.

 

 

Varför tror ni SKAM har blivit så poppis?

Erika: Serien fick ju till en början stor spridning via sociala medier där bland annat dialogen mellan Noora och Williams bror tidigt dök upp. Min nyfikenhet väcktes när jag såg Noora så totalt trycka ner honom i skorna när han hotade henne.

Angelica: Åh jag älskar den scenen, den och när Noora sätter William på plats! Jag tror dock framförallt att seriens succé beror på att det är så hög igenkänningsfaktor oavsett vem man själv var som person under den perioden i livet. Jag tror i princip alla skolor har haft personer med de olika personligheterna som lyfts i serien.

Erika: Precis, dagens kids känner igen sig här och nu, vi lite äldre minns vår gymnasietid och blir både nostalgiska och får ont i magen och de som är tonårsföräldrar ser för att förstå sina barn. Dessutom är det svårt att inte älska karaktärerna, den rappa dialogen och kärleken, den ljuva kärleken.

Eva-i-Skam

Vem ur SKAM var ni stilmässigt själva som tonåringar?

Erika: Jag var en blandning av Eva och Vilde. Jag blir nästan lite full i skratt när jag ser Eva med en tröja eller skjorta knuten runt midjan och en munkjacka för precis så där såg jag ut i ettan på gymnasiet. Sedan inspirerades jag mer och mer av de modemedvetna tjejerna på skolan och hittade min stil mer likt Vilde.

Angelica: Jag var definitivt en tomboy och känner framförallt igen mig i Eva. Den där skatestilen med munktröjor och rutiga skjortor som framförallt lyftes fram i säsong 1. Tycker dock den tonades ner lite gran i efterkommande säsonger.

Erika
Erika

Hur skulle ni beskriva er stil idag?

Angelica: Haha har jag en stil? Nej jag vet inte.. Minimalistisk kanske? Jag går väldigt ofta i bastoppar, mycket svart, vitt och grått och jeans. Har fortfarande några hoodies och baggjeans som åker på ibland med ett par sneakers. Fördelen med att garderoben mest består av vad många skulle klassa som basplagg är at jag både lätt kan klä upp och klä ner dem. På med ett par höga klackar och en kappa och jag är redo för AW eller på med en stickad tröja eller munktröja och sneakers och jag kan hänga på lekplatsen.

Erika: Min stil idag drar mer åt det lite romantiska, gärna rosa och feminint med spets och höga klackar. Men jag trivs även i bylsiga tröjor och ett par stuprörsjeans. Jag kan tycka att det är svårt att bestämma min stil då jag tycker om att testa nya saker och inspireras av andra. Att sno stilen bara med hjälp av det jag har i min garderob ser jag lite som en sport.

angelica
Angelica

Varför är hållbarhet viktigt för er?

Erika: För att på det sätt som vi lever idag kommer vi snart inte ha något kvar att lämna över till våra barn och barnbarn. Vi utarmar jordens resurser, förgiftar vår miljö och lever som om det inte fanns någon morgondag. Vi måste alla dra vårt strå till stacken och se till att vi bromsar detta enorma resursslöseri.

 

modeslavar
Erika

 

Vilket är det första steget man kan ta om man vill få en mer hållbar garderob?

Erika: Sluta shoppa nytt. Testa att ta ett par shoppingfria månader och gör det till en sport att sätta samman olika outfits av det du redan har i din garderob. Låna plagg för speciella tillfällen och du absolut måste köpa något handla på second hand.

Angelica: Jag har till exempel flera gånger arrangerat klädbytardagar i vår stad och de brukar vara väldigt poppis. Det är ett perfekt sätt att konsumera utan att spendera varken pengar eller tära på vår miljö. Ett plag som bara skrotar i din garderob får komma till användning hos någon där den passar bättre och du får möjlighet att få några för din nya plagg som används istället för att bara vara hyllvärmare. Nu behöver man ju såklart inte göra en så stor grej av det, varför inte bjuda hem några kompisar, umgås och byta lite kläder med varandra?

 

Missa inte att kolla in på Angelicas företag Ekomorsan och Erikas blogg Hemma hos Kikan för massor av härlig och hållbar inspiration.

För mer inspiration för en hållbar garderon, kolla in the waves Fashion TV
Fler hållbara modeinspsiratörer hittar du här. 

 

Av: Helena Johnzon Dahl
Foto: Angelica och Erikas arkiv.

More from The waves we make

Lucka 24 Camera strap

Lucka 24 i hållbarhetskalendern Camera strap (en av 24 återbruksidéer) Varje dag fram till...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *