Petite för Gärsnäs svensk vinnare i tävlingen Sustainable Chairs

David Ericsson med stolen Petite är den svenska vinnaren i designtävlingen Sustainable Chairs. En tävling som anordnats av Svensk Form i samarbete med Nordiska ministerrådets internationella profileringsprojekt The Nordics, liksom DOGA (Design og arkitektur i Norge), DDC (Dansk Design Center), Iceland Design Center och Industrikonstförbundet Ornamo i Finland för att gynna framställandet av klimatsmarta möbler.

petite_1
Juryns motivering:

“Med sina elegant svängda bakben är David Ericssons stol Petite för producenten Gärsnäs en klassisk stol med en samtida twist. Designen, med vackra detaljer framför allt i det vackert svängda ryggstödet, följer tanken att en stol först möter betraktarens blick bakifrån. Stolen är extremt resurssnål, med en vikt på endast 2,5 kilo, vilket är miljömässigt hållbart såväl i framställningsledet som i transporten. Den pressar gränserna för vad som är tekniskt och designmässigt möjligt, och har eftersom den är gjord i lövträ ett lågt CO2-avtryck. Den är helt återvinningsbar, och fyra träskruvar som håller bakbenen på plats är enkla att avlägsna och separera. Petite, lanserad 2018, är en miljömässigt och estetiskt långsiktigt hållbar stol, som håller minst lika lång tid som det tar för ett träd att växa upp. Den är skapad av en ung formgivare med framtiden för sig, och har redan gett avtryck i sin samtid.”

petiteblue

Den svenska juryn består av Bo Madestrand, chefredaktör på tidskriften Form, Emma Olbers, designer och creative director, och Lars Bülow, utställningsarkitekt, möbeldesigner och grundare av Möbeldesignmuseet i Stockholm.
I december kommer de vinnande bidragen att presenteras i den nordiska paviljongen på FN:s klimatmöte COP24 i Katowice, Polen.

More from The waves we make

SURR. Av Lena Granefelt

Utställningen SURR! har landat i Kungsträdgården under den nationella Pollineringsveckan 15–23 maj....
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *