Krukmakaren Stefan Andersson

Stefan Andersson är krukmakare bosatt i Leksand. Hans vedbrända bruksgods finns på restauranger och hos samlare över hela världen. I Sverige kan du äta på hans tallrikar på restauranger som Frantzén och Hantverket. År 2010 och 2015 fick Stefan Konstnärsnämndens eftertraktade arbetsstipendium för sitt arbete och är idag en av våra främsta krukmakare. Han är också en mycket uppskattad keramiklärare och arrangerar varje år Sveriges största sammankomst av keramiker – Keramiksymposiet i Leksand.

Namn Stefan Andersson
Bor Alvik, Siljansnäs
Familj 2 barn och fru Matilda Haritz Svensson (konstnär)
Gör Krukmakare
Intressen E-sport

Stefan har skrivit boken Krukmakeriet som utgår från Stefans egen verksamhet och produktion av vedbränt keramik och är rikt illustrerad med foton och illustrationer som beskriver grepp och tekniker.


Berätta om boken “Krukmakeriet
Krukmakeriet är en bok om grunderna i krukmakeri, det vill säga tillverkningen av bruksgods i keramik. Jag har försökt lägga upp den så som jag hade velat lära mig från början med illustrationer, bilder och beskrivningar varvat med smågodis från den rika krukmakarhistorien. Till varje del har jag även listat vanliga problem som mina elever och jag själv stött på och löst under de senaste 20 åren.

När började du själv intressera dig för krukmakeri?
År 2000 flydde jag från tråkiga universitetsstudier till min farbror som är krukmakare. Medan jag hjälpte honom runt verksamheten kom jag sakta på att detta kunde vara yrket för mig.

Vilken lera tycker du bäst om att jobb med?
Det kan variera men just nu är en favorit en engelsk lera som heter 1102 från Potclays. Jag gillar hur den har lite järn i sig och en hel del naturlig karaktär från bland annat sand som är iblandad.

Hur skulle du beskriva din stil?
Jag skulle kanske kunna säga hantverksskickligt krukmakeri med en del skandinaviska linjer och asiatisk inspiration.

Vad är vedbränt keramik och hur skiljer sig den från annan?
Vedbränd keramik är keramik som bränns med ved istället som de flesta gör med el. När krukor bränns på det här viset kommer lågan och askan av veden att påverka krukorna i färg och ytor under bränningen på ett sätt som inte sker i en elugn. I bästa fall ger vedbränningen krukorna mycket karaktär och levande uttryck till kostnaden av ganska mycket extra arbete för att bränna keramiken.Vad gillar du mest att skapa?
Det går i vågor men just nu gillar jag att dreja tekannor.

Var hittar du inspiration?
Den mesta inspirationen kommer av samarbetet med kockar nuförtiden, vad de är ute efter för uttryck sporrar mig att testa nya kombinationer av gamla tankar. Arbetet i sig brukar ge mig mycket inspiration för vad jag ska göra härnäst.

Varför tror du keramik har fått ett uppsving de senaste åren?
Hantverk och naturliga material ligger en hel del i tiden, kanske har vi blivit medvetna om hur trötta vi är på snabbt och billigt. Sedan tror jag att många söker sig till keramiken som den fantastiska hobby det är. Där du kan göra saker till dig själv på ett ganska rättframt och personligt sätt.

Vad händer framöver?
Jag har kommit tillbaka i verkstadsrutinerna efter boksläppet så imorgon ska jag börja arbetet med en ny tallrik till den trestjärniga krogen Frantzen i Stockholm. Jag tänker mig en platt tallrik med mycket bräm och en dekor gjord med hjälp av en rotborste jag hittat.

Foto: Calle Stoltz

Här hittar du Stefan på Instagram

More from The waves we make

Ellos Home och Artklart i samarbete för återbruk och närproduktion

Tillsammans med det lokala möbelsnickeriet Artklart i Rydal lanserar Ellos Home en...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *