London för foodisar. 3 snabba frågor till Alisa Larsen

Världen är en annan plats än den var för bara några månader sedan och plötsligt är vi mer än någonsin förpassade till hemmet och det lokala utbudet. Det är inte så konstigt att man kan börja drömma sig bort till andra platser och andra företeelser än det vi ser varje dag. Någon som under många år besökt London och till och med skrivit en bok om matupplevelserna i staden, ”London för foodisar”, är journalisten och den blivande inredningsarkitekten Alisa Larsen.

Här är tre snabba frågor om hennes upplevelser av matscenen i London:
1. Av alla bra tips i boken “London för foodisar” – vilket är ditt favoritställe?

Jag vill nog säga oumbärliga Rochelle Canteen i Shoreditch. Som en oas gömd bort i ett annex i en trädgård på en gammal pojkskola. Margot Hendersons kök har verkligen öppnat upp mina ögon för den distinkta mixen av brittisk tradition och medelhavscuisine som man hittar på så många av Londons bästa ställen. En lång vinlunch med sjötunga meuniere och primörer i trädgården är himmelriket. Sen borde man rulla över gatan och handla in magiska råvaror från Leila McAlister på Leila’s Shop, som är den bästa grossisten i staden.

2. Till vilket område tycker du man ska ta sig om man vill maxa sin London-upplevelse? Var finns det, enligt dig, flest och bäst ställen helt enkelt? 

Hm, här finns det två svar. Om man är på jakt efter ställen som blandar referensrik bistromat och smarriga naturviner är det Hackney som gäller, i alla riktningar. Från Rochelle Canteen och norrut hittar man Brawn, The Marksman, Laughing Heart, Hill & Szrok och Bright på en och samma sträcka. För regional kinesisk mat, mer klassiska hak och mysiga pubar från förra seklet är det Covent Garden och Soho man ska till. Man får bara stå ut med den turistiga stämningen.

3. Hur uppfattar du att stadens restauranger och uteställen ligger till när det gäller hållbarhetstänk?

Jag tycker de är enormt långt på väg. De allra flesta har ett väldigt bevisat och uttalat hållbarhetstänk där stora delar av råvarorna är åtminstone ekologiska och från mindre än 50 km utanför London – grönsaker, kött, fisk och skaldjur och vin. Dessutom flyttade pionjären Silo från Brighton till London nyligen och är absolut värd att besöka om man är extra intresserad av hur hållbarhet kan optimeras i praktiken.

Mer om boken
More from The waves we make

50 myter om hållbarhet

I 50 myter om hållbarhet guidar en av Sveriges mesta hållbarhetsexperter, Jessica...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *