Bondens egen marknad

bondens11

Då vi är borta mycket från Stockholm under somrarna finns det som sagt en hel del grönsaker som vi inte har möjlighet att odla själva, men som vi helst inte vill leva utan. Tomater av olika sort är en sådan sak, liksom chili och aubergine. Olika sorters kål har vi inte heller tillräckligt av för att vara självförsörjande.

Men har en någon gång, till exempel genom att odla själv, fått uppleva hur riktigt bra grönsaker smakar, känns det ofta inte alls lockande att handla de gurkor och tomater som säljs hos de stora matkedjorna. För trots att även de vanligaste matbutikerna (i alla fall de som ligger nära oss) numer erbjuder till exempel ekologiskt odlade tomater så är de ofta inte odlade i vår närhet. Och vi vill ju ha grönsaker som är både ekologiska, närproducerade och i säsong – med de tre kriterierna uppfyllda blir de i regel också väldigt goda.

Vi har ju tidigare skrivit om det lyxiga i att kunna handla grönsaker i säsong direkt från odlare på marknader i exempelvis Italien, men så här års kan vi ju faktiskt göra det på vissa håll i Sverige också. Till exempel på Bondens egen marknad, som hålls i ett 20-tal städer runt om i Sverige under skördesäsong. I Stockholm dessutom på flera platser, bland annat på Katarina Bangata, bara tre minuters promenad från vår lägenhet, varje lördag från 10-15.

Där säljs sådant som odlats inom en radie på 25 mil från marknaden och mycket ekologiskt (allt är dock inte ekologiskt så en får vara vaksam och se till att gå till de handlare som märkt ut att det är ekologiskt odlat eller kravmärkt!). Dessutom finns där ofta grönsaker som annars inte brukar vara så självklara för dem som inte odlar själva, såsom svartkål, bondbönor och mangold. Liksom många olika sorter av exempelvis tomater och chili.

Och tomater som fått mogna på plantan och skördats tätt inpå att de äts är verkligen en riktig delikatess, liksom vaxbönor, paprika och aubergine. Så har en inte odlat det själv så blir Bondens på lördagsförmiddagarna lätt till en vana en inte gärna missar.

Kika in på deras hemsida för att se när och var marknaderna hålls.

Hoppas dock att Bondens egen marknad ska gå över till att enbart vara en samlingsplats för försäljning av ekologiskt odlad mat. För trots att vissa spontant tycker att det känns avigt att välja en ekologisk grönsak som fraktats långt, framför en icke-ekologisk närproducerad är faktum att transporten i de flesta fall utgör en väldigt liten del av matens klimatpåverkan under dess livscykel. Om maten odlats/framställts ekologiskt eller konventionellt har mycket större betydelse för hur mycket koldioxidutsläpp och negativ miljöpåverkan den genererar (mer om det kan du till exempel läsa här eller här).

Men varför ens välja mellan ekologiskt och närproducerat? Det är ju just det som en inte behöver göra på Bondens egen marknad, så länge en är noga med att enbart handla av de ekologiska odlarna.

//Anna och Olof

Ps: Om du bor i Göteborg har du ju även den stora förmånen att ha Kajodlingen i samma stad – ekoodlat i Frihamnen och självplock varje onsdagskväll!


bondens5

bondens10

bondens6

bondens7

bondens4

bondens9

bondens3

bondens8

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *