Sveriges största trädgårdsvisning

Tusen Trädgårdar 3 juli 2022

Tusen Trädgårdar är Sveriges största trädgårdsvisning. Under en och samma dag öppnar mängder med trädgårdsälskare över hela landet sina grindar för nyfikna gäster. Det är ett härligt sätt att lära av varandra, inspireras och öka sin kunskap. Folkbildning och odlingsglädje i symbios.

Tusen Trädgårdar

Första gången Tusen Trädgårdar hölls var 2010 och har sedan hållits vartannat år med hjälp av tusentals trädgårdsentusiaster. För varje år har intresset för att både visa upp sin trädgård och besöka trädgårdarna ökat. Nästa gång blir söndag den 3 juli 2022.

Vem kan vara med?

Under Tusen Trädgårdar är självklart alla inbjudna – alla som har en trädgård kan öppna upp sin trädgård, och alla som älskar att vistas i trädgårdar är välkomna att besöka de registrerade trädgårdarna.

Du kan registrera din privata trädgård eller en offentlig trädgård (även de som tar inträde) – stadsparker, friluftsmuseer, botaniska trädgårdar, kyrko­gårdar, slotts- och herrgårdsparker, plantskolor, handelsträdgårdar, koloniområden, och skolträdgårdar. Det går bra att registrera gemensamma köksträdgårdar, gerillaodlingar, tillsammansodling vid en bostadsrättsförening, trädgård vid hembygds- och bygdegård, koloniträdgård – alla är välkomna att delta!

Man behöver inte ha en perfekt besöksträdgård för att vara med. Det enda kravet är att man håller öppet under en och samma dag, den 3 juli 2022 kl.10-17. Sen förutsätter vi att man har en passion för att odla och vill prata med andra människor om sin trädgård så klart.

Registrera din trädgård

Här hittar du instruktioner kring hur du registrerar din trädgård och administrerar ditt konto.

Visa upp din trädgård i Besöksträdgårdar

Besökare vill kunna planera sitt besök under Tusen Trädgårdar. Lägg ut bilder från din trädgård och beskriv vad man kan uppleva under besöket. Ju tidigare och tydligare beskrivning desto bättre. Då vet besökarna vad de har att förvänta sig. Lyft gärna om du har något unikt att visa som du tror kan intressera.

Vi hjälper dig

Att visa sin trädgård är att dela kunskap med andra. Vi kallar det folkbildning när vi lär av varandra. En tid efter din anmälan kommer Studiefrämjandet i ditt län att höra av sig till dig och berätta mer om vad det innebär att visa upp sin trädgård, odling eller balkonglåda inom ramen för Tusen Trädgårdar.

Du bjuds in till en informationsträff som kan vara antingen fysisk eller digital, kanske kombineras träffen med en spännande föreläsning eller ett tillfälle att byta fröer och plantor. Informationsträffarna ser lite olika ut på olika platser i landet. Men tanken är att du och alla andra som deltar i Tusen Trädgårdar ska få bra kunskap, tips och inspiration inför Tusen Trädgårdar.

Studiefrämjandet kommer också att be dig om ditt personnummer och lite senare be dig redovisa antingen digitalt eller via en särskild blankett att du har visat upp din trädgård. Det behövs för att kunna visa för staten hur bidragen (skattepengar) till folkbildningen används. I ditt fall så går skattepengarna bland annat till det informationsmaterial du kommer att få senare i vår och till den försäkring som du och din trädgård omfattas av under själva evenemanget samt de trädgårdsföreläsningar som vi anordnar under våren.

Är du ovan datoranvändare kan du få hjälp av Studiefrämjandet att registrera din trädgård. Här i listan hittar du din lokala handläggare för hjälp och personlig kontakt. Om du inte blivit kontaktad eller fått kontakt hör av dig till Helena Kristiansson, helena.kristiansson@studieframjandet.se (projektledare för Studiefrämjandet) så guidar hon dig rätt.

Trädgårdsrådgivning

Oavsett om ni redan har kunskap om trädgård och odling eller är nybörjare, så kan ni alltid kontakta Riksförbundet Svensk Trädgård och få trädgårdsrådgivning. Ni kanske har specifika frågor och önskar fördjupad kunskap om skötsel och hantering av era växter? Kontakta trädgårdsrådgivarna på Riksförbundet Svensk Trädgård. De svarar på alla era trädgårdsfrågor på 08-758 86 36 och radgivning@tradgard.org, året runt. Ni kan även söka kunskap i kunskapsbanken här på hemsidan.

Sociala medier

Vi uppmanar alla att ta bilder i trädgården och lägga upp på sociala medier som Facebook och Instagram. Ange #tusenträdgårdar så hittar vi alla inlägg. Det går också bra att mejla bilder till oss och berätta om den egna trädgården.

Låt dig inspireras och håll dig uppdaterad om det senaste genom att följa oss via facebookgrupp Tusen Trädgårdar och på Instagram @tusentradgardar

Besökare

Du som vill besöka en trädgård kan någon månad innan start gå in på hemsidan och lägga upp en favoritlista med de trädgårdar som du önskar besöka. På vägen dit håller du utkik efter Tusen Trädgårdars affischer och vimplar!

Syftet

Syftet med Tusen Trädgårdar är att alla vi som älskar trädgårdar träffas och delar vår kunskap om odling, blommor, grönsaker och trädgårdskonst. Lite som folkbildning och odlingsglädje i fin symbios.

More from The waves we make

Bea Szenfeld x Swappie

Bea Szenfeld har i ett designsamarbete med Swappie skapat 10 väskor i...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *