Från sommar till vår

Frösådder

Nu är vi tillbaks i Stockholm, och att återvända från 20 grader till minus känns väl sådär. Efter att ha varit utomhus hela dagarna i tre veckor, är vi nu inomhus igen, och utanför fönstret är allt grått och brunt. Inte en färg så långt ögat kan nå. Men ändå, ljuset har faktiskt börjat återvända vilket betyder att det också är dags för de första sådderna.

Har redan hunnit peta ner lite fröer av purjo och ett par andra typer av lök, två sorters basilika till köksfönstret och mer sparris. De nya sparrisplantorna ska få ersätta några vi har på lotten som visat sig vara honplantor, vilka, när det gäller sparris, är betydligt mindre produktiva. Dessutom har jag sått bocktörne/gojibär, och det påminde mig om att jag glömt följa upp förra årets försök med denna bärväxt…

Det blev ett misslyckande. Början av sommaren var kall och regnig och de små plantorna växte långsamt. När jag planterade ut dem var de egentligen alldeles för små och det dröjde inte länge innan en snigel mumsade i sig alla bladen. Resten av säsongen stod bara små taniga pinnar kvar och jag skulle bli mycket förvånad om de spirar till våren. I år blir det tredje gången gillt, och nu ska det daltas ordentligt med de små plantorna. Hoppas bara att fröerna vill gro!

/Olof

Se även:
Gojibär
Årets första sådd

Ps. Vi har ju lovat att berätta om wwoofingen här på bloggen – återkommer till den i ett senare inlägg 🙂

6 Comments

  • Jodå, visst är det malabarspenat :-), jag passade på att sätta en massa sticklingar av den när jag ändå höll på och stökade. Ser att du också skrivit om den på din blogg, visst är det en fantastisk växt!

   Och apropå sniglarna så var de väldigt förtjusta även i malabarspenat när vi provade att sätta den på friland i fjol :-(. I år får den stanna i fönstret och på balkongen.

   Bästa hälsningar,
   Olof

 • Välkomna hem!
  Dalta med gojibär! Det blir jag också sugen på att göra när jag läser detta. Så gott ju!

  • Tack! Ja hoppas verkligen att det blir några bär denna gång. Vore kul om du testade oxå 🙂 Ser fram emot att ses! Kramar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *