Från sommar till vår

Frösådder

Nu är vi tillbaks i Stockholm, och att återvända från 20 grader till minus känns väl sådär. Efter att ha varit utomhus hela dagarna i tre veckor, är vi nu inomhus igen, och utanför fönstret är allt grått och brunt. Inte en färg så långt ögat kan nå. Men ändå, ljuset har faktiskt börjat återvända vilket betyder att det också är dags för de första sådderna.

Har redan hunnit peta ner lite fröer av purjo och ett par andra typer av lök, två sorters basilika till köksfönstret och mer sparris. De nya sparrisplantorna ska få ersätta några vi har på lotten som visat sig vara honplantor, vilka, när det gäller sparris, är betydligt mindre produktiva. Dessutom har jag sått bocktörne/gojibär, och det påminde mig om att jag glömt följa upp förra årets försök med denna bärväxt…

Det blev ett misslyckande. Början av sommaren var kall och regnig och de små plantorna växte långsamt. När jag planterade ut dem var de egentligen alldeles för små och det dröjde inte länge innan en snigel mumsade i sig alla bladen. Resten av säsongen stod bara små taniga pinnar kvar och jag skulle bli mycket förvånad om de spirar till våren. I år blir det tredje gången gillt, och nu ska det daltas ordentligt med de små plantorna. Hoppas bara att fröerna vill gro!

/Olof

Se även:
Gojibär
Årets första sådd

Ps. Vi har ju lovat att berätta om wwoofingen här på bloggen – återkommer till den i ett senare inlägg 🙂

6 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *