Chutney av rabarber

Rabarber

Hur gott det än är med rabarberpaj så kan en inte äta hur mycket som helst. Ett bra sätt att spara rabarber utan att frysen blir överfull är att koka chutney. Här är mitt recept – den här satsen fyllde sju syltburkar (de som rymmer 340 g sylt).

1 kg rabarber
4 gula lökar
2-4 hackade chilifrukter
1 kg socker
1 tsk malen kryddpeppar
1 tsk hel kryddnejlika
1 tsk torkad ingefära eller en liten bit hackad färsk
4 msk ättika (12%)

Skär rabarbern i 1 cm tjocka bitar och hacka löken grovt. Låt alla ingredienserna koka under lock ca 45 minuter tills det hela börjar tjockna. Värm burkarna och locken i ugnen till 100 grader eller koka dem i vatten 10 minuter. Fyll burkarna så att max en centimeters tomrum blir kvar och pastörisera genom att sätta på locken löst och ställa burkarna i ugnen ca 15 minuter i 100 grader. Ta därefter ut burkarna och vrid genast åt locket hårt. Låt svalna upp och ner så att ett vakuum bildas. Håller minst ett år!

/Olof

 

Tags from the story
, ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *