In Bloom

Människan har alltid varit beroende av naturen. Men behöver den oss? Den nya utställningen In Bloom är en hyllning till just naturen – som inspiration, kraftkälla och lugnande oas. I grupputställningen på Fotografiska med 16 fotografer medverkar både internationella namn som Cig Harvey och David Ụzọchukwu samt svenska konstnärer som Helene Schmitz och duon Inka & Niclas .

©-David-Uzochukwu-Timoer-2016.

OAS AV INSPIRATION

Naturen är ett mysterium – stark och överlägsen, men samtidigt bräcklig och skör. Ljus och vacker, men också vild och hotfull. Människan har i alla tider varit beroende av naturen, medan naturen enkelt skulle överleva utan människan. I en orolig värld och ett blixtsnabbt konsumtionssamhälle är människans behov av skog och mark kanske större än någonsin. En oas av inspiration och lugn, som symboliserar reproduktion, sexualitet, livets födelse och vår oundvikliga död.

© Cig Harvey, The Point (Lilac Trees), Northport, Maine, 2022.

Lagom till att all växtlighet börjar väckas till liv efter vinterdvalan öppnar den nya utställningen In Bloom på Fotografiska. Här samlas 16 samtida fotografer som alla strävar efter att förstå och utforska naturen och människans relation till den. En av dem är den hyllade brittiska fotografen Cig Harvey.

– Mina fotografier visar blommor, men de handlar inte om blommor, de handlar om livet och döden.

ETT PRIMALSKRIK

– Ett krig pågår. Ett virus pågår. Medan du läser den här meningen så är det någon som dör, någon som föds, ett språk som blir utrotat, en masskjutning, en skogsbrand som tar fart, en insekt som mosas, en idé som tar ett steg framåt. Mina bilder är en akut uppmaning om att börja leva. Ett primalskrik. Var här nu. Upplev detta. Känn det här, säger hon.

©-Inka-Niclas-4K-Ultra-HD-II-Tropical-2018

SKÖRHET OCH BRUTALITET

Utställningen In Bloom är ett symboliskt, filosofiskt och poetiskt utforskande av naturen inom fotografi och visar en glimt av hur fotografer representerar och arbetar med den idag. Gemensamt för alla konstnärer i utställningen är att de hittar sin inspiration i det gröna, oavsett om de berättar om njutning och skörhet, som i Xuebing Dus vackra blomsterstudier, om brutalitet och kontroll som i Ori Gershts våldsamt behandlade blomsterarrangemang eller om behärskning som i Yan Wang Prestons kontrollerade stadsnatur. I In Bloom medverkar också tre svenska konstnärer: Helene Schmitz och konstnärsduon Inka & Niclas.

© Inka & Niclas_4K Ultra HD I, 2018

– Med sina sprakande och föränderliga färger och former har naturen länge haft en central plats i konsten. Vi människor kommer från naturen och är djupt sammankopplade med den. Det ligger i vårt DNA att söka samband med den, vare sig vi vill eller inte. För många är den en källa till fysiskt och psykiskt välbefinnande, men den ses också som en kraft utanför vår kontroll. Det har naturen och konsten har gemensamt: att vara lugnande och inspirerande, men också väcka frågor om vår existens, säger Jessica Jarl, Director of Global Exhibitions på Fotografiska och curator för In Bloom.

Medverkande fotografer:

Alfredo De Stefano
Brendan Pattengale
Catherine Nelson
Cig Harvey
David Ụzọchukwu
Djeneba Aduayom
Esther Teichmann
Helene Schmitz
Inka & Niclas
Lori Nix / Kathleen Gerber
Ori Gersht
Santeri Tuori
Xuebing Du
Yan Wang Preston

Fotografiska finns i Stora Tullhuset på Stadsgårdshamnen 22 i Stockholm.

Läs the waves tidigare intervju med Helene Schmitz

More from The waves we make

Öppen trädgård med Land

Intresset för tidningen Lands event Öppen trädgård är rekordstort – trots en...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *