NK:s möbler, en utställning på Sörmlands museum

Under nära sju decennier tillverkade NK sina möbler i Nyköping. Den 11 mars öppnar Sörmlands museum en stor utställning om hantverket, designen, verkstäderna och varuhuset

– Produktionen vid NK:s verkstäder är en viktig del av svensk designhistoria. Nu berättas den för första gången i sin helhet, säger utställningsproducent Lena Landerberg.

1902 grundas AB Nordiska Kompaniet. Två år senare – 1904 – öppnar verkstäderna i Nyköping, där NK:s möbelproduktion äger rum. Den pågår fram till 1973, då verksamheten upphör och de sista verkstadsarbetarna lämnar lokalerna. Strax därefter rivs byggnaderna.

– Knappt ett spår finns kvar. Men möblerna existerar och med dem minnena efter de skickliga hantverkarna och de berömda formgivarna som var knutna till Nordiska Kompaniets möbelverkstäder, säger Lena Landerberg.

På 400 kvadratmeter visar Sörmlands museum fler än 150 möbler, från de exklusiva pjäserna som ställdes ut på världsutställningarna under 1920- och 1930-talen till populära Triva-serien. I samlingen ingår några av Sveriges mest omtalade möbelklassiker.

NK stolar

Alla möbler som visas i utställningen är tillverkade i Nyköping. En tredjedel är Sörmlands museums egna, två tredjedelar har lånats in från institutioner som Stockholms stadsbibliotek och Stockholms stadshus och från flera museer runt om i Sverige. Ett tiotal möbler lånas av privatpersoner.

– Vi har fått kontakt med privatsamlare som lånar oss helt unika möbler, som i flera fall aldrig tidigare har visats för allmänheten, säger Lena Landerberg.

Utställningen NK:s möbler öppnar den 11 mars och visas till och med den 10 mars 2024.

Fakta om NK:s verkstäder

1902 grundas AB Nordiska Kompaniet. Två år senare – 1904 – öppnar verkstäderna i Nyköping, där NK:s möbelproduktion äger rum.

Antalet anställda växer snabbt och som mest jobbar här omkring 500 ”kompanister”. Här samlas yrkesskickliga hantverkare – bland annat snickare, metallarbetare, bildhuggare, bonare och förgyllare – från både Sverige och andra länder. NK anlitar Sveriges främsta arkitekter och formgivare, bland dem Carl Bergsten, Axel Einar Hjorth, Kerstin Hörlin-Holmquist, Carl Hörvik och Elias Svedberg.

Vid verkstäderna tillverkas armaturer, båtar, flygplan, slädar och bilar, men i huvudsak görs här möbler och inredningar. I början handlar det om dyrbara praktpjäser för en exklusiv målgrupp, senare blir NK först i Sverige med monteringsbara möbler i platta paket. Många är också de stora och prestigefyllda inredningsuppdragen – bland annat Konserthuset och flera salar i Stadshuset i Stockholm.

1973 upphör verksamheten vid NK:s verkstäder i Nyköping.

Museet är normalt öppet tisdag–söndag klockan 10–17. Fri entré.

Läs mer om Sörmlands museum på www.sormlandsmuseum.se

More from The waves we make

Luka 4: Frame

Lucka 4 i hållbarhetskalendern Frame  (en av 24 återbruksidéer) Varje dag fram...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *