Jean-Philippe Demeyer tolkar Tolvekarna i utställning på Svenskt Tenn

Den belgiske konstnären och formgivaren Jean-Philippe Demeyers kärlek till naturen står tydlig i utställningen Al Fresco som öppnar på Svenskt Tenn idag. Al Fresco är en tolkning av Svenskt Tenns grundare Estrid Ericsons sommarhus Tolvekarna. Till utställningen har Jean Philippe bland annat formgivit närmare 30 exklusiva kuddar som kommer finnas till försäljning.

Den belgiske konstnären och formgivaren Jean-Philippe Demeyers skapande växer fram ur och för naturen, med en önskan om att bevara, återvinna och ge liv åt något nytt. Utställningen Al Fresco är hans skildring av Svenskt Tenns grundare Estrid Ericsons sommarhus Tolvekarna, en plats där hennes stora intresse för både form och natur fick frodas fritt. Jean Philippe Demeyer är känd för sin färgstarka och lekfulla design, ofta inspirerad av trädgårdar och historiska interiörer. I utställningen Al Fresco visas bland annat hans exklusiva textilkonst i lappteknik, skapad av restbitar från Svenskt Tenns hantverksmässiga produktion.

– Vi såg Jean Philippes arbeten för några år sedan och tyckte att hans estetik känns både väldigt samtida och passar väl in på Svenskt Tenn. Hans skapande ligger i gränslandet mellan konst och inredning med en humoristisk tvist vilket känns spännande. I Al Fresco får vi se både Jean Philippes tolkning av Tolvekarna men även hans teknik att skapa lapptäcken av restbitar, här i form av Josef Franks olika mönster. Jean-Philippe kallar det för upcycling, att hitta nya användningsområden för restmaterial, och det är något som passar väl in på Svenskt Tenn, säger Thommy Bindefeld, marknadschef och kreativt ansvarig.

– Begreppet Upcycling är en grundläggande princip i mitt arbete. De begränsningar som uppstår av att endast använda det som finns till hands blir en drivkraft i den kreativa processen. Att hitta nya användningsområden för restmaterial skapar dessutom ett inre välbefinnande hos mig som person. Första gången som jag träffade Svenskt Tenn och presenterade mina produkter och min teknik så blev det uppenbart att hållbarhet är en minst lika stor drivkraft för dem som för mig. Jag är därför extra stolt över detta samarbete, säger Jean-Philippe Demeyer, konstnär och formgivare.

Utställningen Al Fresco pågår i Strandvägsgalleriet mellan den 26 mars och den 30 maj på Strandvägen 5 i Stockholm men invigs redan på kvällen den 26 mars genom en digital livesändning som sänds på svenskttenn.se klockan 18.30 på engelska. Ingen föranmälan krävs.

More from The waves we make

Layered x Evelina Kroon lanserar kollektionen ‘A walk in the park’

I samarbete med konstnären Evelina Kroon introducerar Layered en kollektion som utforskar...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *