Gurkgardin Tomatodling 2018

Hej alla fina,
tack för att ni fortsätter titta in här, även om det varit glest mellan inläggen på sistone. Nu är det långhelg så jag tänkte passa på att göra några inlägg i stöten. I dag har vi suttit och planerat trädgården. Jag har läst på en del om hur trädgårdar anlades förr i Västerbotten. Vilka växter som var vanliga och hur de delades upp. Vi drömmer om en riktig mormorsträdgård med otämjda rosenbuskar, doftschersmin och nyponbuskar som trängs intill äppellunden.

I Västerbotten användes hela gårdstomten till odling på 1800-talet. Allmogeträdgården användes väldigt länge som nyttoodling här i norr och gräset slogs eller betades av djur på gården. Det fanns ofta en liten inhägnad kålgård där rotfrukter och grönsaker odlats i århundraden men inte så mycket mer. Efter hand delades odlingarna upp i tydliga områden med, örtagård, fruktträdgård, bersåer, köksträdgård med olika typer av odlingssängar. En Västerbottnisk lantträdgård på 1920-talet hade ofta en prydnadsdel och köksodlingsdel, där odlingsdelen var större eftersom den var så viktig för självhushållningen. Intill huset odlades medicinal-, krydd- och biväxter, där bikupor ofta placerades intill. Växterna var inhemska, gångarna av grus och prydnadsbuskar av syrén, spirea och ros var vanligt. Visst låter det väl helt fantastiskt.

Jag tycker den här typen av läsning är så peppande och eftersom vi spenderar mycket tid i trädgården känns det extra viktigt att göra en plan. Jag får så mycket inspiration kring VAD vi kan göra från poddar, som odlarna och två odlare emellan men även på instagram. Där söker jag mest efter HUR vi kan få den rätta känslan och uttrycket. Några favoriter där är @sofiasundmark, @skillnadens, @spenatistan @odelsvihusbygget, @johannaikulla, @hagafrida, @anneliewenngren och @självhushållningsprojektet. Grannarna här i byn inspirerar också mycket men nu när jag dessutom hittat den här typen av konkreta tips på planering med ritningar från 20-talet av självaste Hushållningssällskapets trädgårdsnämnd blir jag alldeles lyrisk.

Ville bara dela med mig lite och säga hej. Nu ska den årliga gurkgardinen hängas upp i kökets söderfönster. Sedan ska växthuset prydas med några meter gardin innan tomatplantorna får flytta ut.

Hoppas ni får en fin helg!

2 Comments

  • Hej! Vill bara tipsa om Christina Ilminge! Då du precis som jag verkar gilla att läsa om trädgårdsanläggning förr samt hur man kan ta hand om vårt gröna kulturarv. Ha det fint!

  • Tack! vad glada vi blir att du hittar inspiration i bland annat Odlarna 🙂

    Och så himla spännande att läsa om trädgårdar i Västerbotten! Hoppas att vi ska få möjlighet att åka till Västerbotten och spela in några Odlarna-avsnitt framöver 🙂

    Kramar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *