Slow fashion med Jennie Johansson

Jennie Johansson är verksamhetsledare för Stockholm Stadsmissions butik Remake och har en lång erfarenhet av inköp och försäljning i modebranschen. Jennie ger även ut fanzinet Tråd om hållbart mode och hantverk. Förutom att Jennie är en populär föreläsare om slow fashion – är hon också aktuell med boken (som hon skrivit tillsammans med Johanna Nilsson) Slow fashion : din guide till smart och hållbart mode.

Jennie Johansson the waves we make

För vem är boken “Slow fashion : din guide till smart och hållbart mode“?  

Vi har skrivit boken som vi själva saknade. Den är för alla som är modeintresserade men medvetna om att vi inte kan fortsätta att konsumera som i gör och vill vara med och bidra till en mer hållbar modebransch.

Vad kan man läsa i boken? 

Vi beskriver såklart varför vi tycker att boken behövs, det vill säga, de problem som finns med dagens modeindustri med överutnyttjande av både naturresurser och de människor som arbetar med produktionen av våra kläder. Vi är också väldigt tydliga med vår inställning till fast fashion och hur vår överkonsumtion påverkar världen på ett negativt sätt. Men huvudfokus är trots allt på vad vi själva kan göra för att bidra till en mer hållbar modebransch. Boken innehåller till exempel handfasta tips på hur man som konsument kan välja när man ska köpa nytt, vilka alternativa sätt det finns att konsumera mode på och hur man får sina kläder att hålla länge.

 

slow fashion book the waves we make
Foto Helena Johnzon Dahl

När väcktes ditt intresse för hållbart mode? 

Mitt intresse för hållbart mode väcktes under min tid som inköpsassistent på en stor klädkedja. Det började med en känsla av att min egen garderob var fullproppad av kläder som jag inte riktigt var nöjd med. Jag och en kompis började då arrangera klädbyten för att bli av med det vi inte längre ville ha. Vi höll på med det där under fyra år och räknade ut att under den tiden bytte hela 15 000 plagg ägare. Nu går det kanske inte att säga att de som bytte till sig plaggen struntade i att köpa nya men på något sätt påverkades de säkert av att byta till sig plagg i stället för att shoppa nytt. Samtidigt upptäckte jag att jag inte längre kunde fortsätta jobba med det jag gjorde, så…

 

Jennie Johansson the waves we make

Vad har du själv för stil? 

Jag är en riktig minimalist. Min garderob är numera inte särskilt stor och består av plagg av bra kvalitet som jag verkligen vill ha på mig och som håller länge. Jag är egentligen inte särskilt förtjust i att shoppa och är nöjd om jag inte behöver göra det så ofta. När jag väl hittar nåt jag gillar så brukar jag köpa det. Min smak har inte förändrats särskilt mycket under åren och om jag köper något som jag vill ha idag, så är jag ganska säker på att jag vill ha det om ett par år också. Min garderob är dessutom ganska lättmatchad. De flesta plagg är svarta och är de inte det så är det vita eller mörkblå.

Vilket är ditt favoritplagg? 

Många av mina plagg är riktiga favoriter! Om jag måste välja så är det nog mina randsydda herrskor av det spanska märket Palanco. Det tog mig nästan ett år att bestämma mig för att köpa dem och jag räknar med att ha dem i minst 10 år!

Vad stötte ni på för utmaningar när ni skrev boken? 

Vi stötte nog mest på utmaningar i skrivprocessen. Det är ett stort jobb att få ihop en bok. Vi var riktigt trötta en period nånstans halvvägs. Då tog vi en paus och hämtade andan lite. Om vi inte innan pausen bestämt när vi skulle sätta igång igen, så är jag ganska säker på att det inte blivit någon bok. Men både jag och Johanna är ju vansinnigt intresserade av ämnet och dessutom fick vi så mycket positiv energi av alla personer vi intervjuade och pratade med om boken, inte minst vårt förlag Ordfront, så jag måste säga att även om det var mycket jobb så var det för det allra mesta så fantastiskt roligt!

 

Jennie Johansson the waves we make

Vilket kapitel var roligast att skriva? 

Eftersom jag gillar att ha mina grejer länge, så är jag en ganska flitig lagare. Jag tyckte det var jätteroligt att samla ihop tvätt- och lagningstips från familj och vänner och sedan testa dem. Vi behöver verkligen bli bättre på att ta hand om våra kläder! Det fina är att så fort jag har lagt lite tid och kärlek på ett plagg så blir det också mer värt, tycker jag.

 

Här hittar du inlägg från Jennies fanzine TRÅD. Och här tipsar Jennie och kollegorna på Remake om 9 sätt som du tar hand om dina skor på bästa sätt. 

 

Foto: Roger Olsson
Av Helena Johnzon Dahl

 

 

 

More from The waves we make

The waves tipsar: Bohemiska trädgårdar – odödliga odlare. Föreläsning med Elin Unnes.

Odla strandkål som Derek Jarman och squash som Masanobu Fukuoka, skapa trädgårdsrum...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *