Lökodling

SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Schalottenlök är både lättodlad, härdig och kan odlas här i zon 5. Den skiljer sig från vanlig gul lök eftersom den bildar hela knippen av lökar och det kan bli upp till 10 sidolökar. Rödlöken är lite känsligare eftersom den lättare går i blom men att odla egen lök är tacksamt när det fungerar, inte minst för att man kan äta sin egen lök långt in under vintern. Lök är ju dessutom lätt att lagra om man förvarar dem torrt och svalt. Sedan kan de användas till inläggningar, rå i sallader, kokt eller stekt i grytor och soppor resten av året. Dessutom innehåller dem C-vitamin, järn, kalcium och fosfor.

De ska helst planteras tidigt på våren så fort jorden börjar bli varm och vi väljer att sätta lökarna enligt en något annorlunda metod och sprider ut 300 lökar jämnt i en pallkrage, modell större, sedan fyller vi på med ca 3 cm kompostjord på toppen. Vilket gör att vi kommer kunna skörda salladslök hela sommaren också blir det själva gallringen. Vi har valt att odla lök intill morötterna för att slippa lökflugor, de förvillas lätt av morotsdoften. Dessutom måste vi täcka löken med fiberduk tills frostrisken är över. Vi gödslar regelbundet med Bio bact som är ett näringstillskott från överskott av pappersmassatillverkning och det är helt biologiskt. Tipset fick jag av bästa Maria och det har funkat riktigt bra inomhus vid förkultiveringen och hoppas den ska få skjuts på trädgårdsodlingarna också. Vi tillför även lite av den aska som blivit över efter vinterns vedeldning eftersom löken trivs bäst med hög kalkhalt och dessutom har vi blandat upp jorden med hästgödsel från en bonde i byn. Vi har så fina grannar så närmsta grannen tog sin traktor och åkte och hämtade ett lass åt oss utan att vi ens behövt be om det, blir så glad av sådan omtanke.

För att undvika sjukdomar bör man som alltid ha en ordnad växtföljd och inte odla lök på samma plats år efter år. Eftersom lök inte ska återkomma på samma plats oftare än vart 4-6 år så det kan vara smart att odla i pallkragar så det går lättare att flytta runt de olika sorterna om man inte har så många land. Sedan hoppas vi förstås på en härlig skörd i augusti, när blasten vissnat och då ska vi testa att låta löken ligga kvar på marken och torka några dagar om vädret tillåter, innan de åker ned i jordkällaren.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *