I takt med att vi shoppar och använder våra kläder under väldigt kort period,  ökar också textilsoporna. Genom att modeföretag ständigt följer nya trender och pumpar ut nya plagg som ska vara anpassade efter rätt säsong, uppmuntrar detta till mer konsumtion. Detta får också negativa konsekvenser för vår planet och livsstil. Resultatet blir ett extremt stort berg av textilier som inte heller håller någon hög kvalitet. Det är svårt att bli av med överskottet, och vem vet ens vart allt material hamnar? Många butiker tar numera tillbaka kläder man inte längre vill ha i garderoben,  och som tack för att man tagit sitt ansvar och inte slängt kläderna i brännbart får man en check som man kan handla nya kläder för. Dubbelbudskapet med att skänka och köpa känns ju sådär. Man undrar ju om detta är ett sätt för de större modeföretagen att försöka kontrollera andrahandsmarknaden. Att skänka kläder är guld värt! Men inte en anledning till att fortsätta konsumera i den takt vi gör. Ställ frågor om vad som faktiskt händer med textilierna till det stället du väljer att skänka till.

All denna textil-waste har gjort att vi på Klädoteket älskar redesign. Innan jul drog vi igång ett samarbete med designelever på Tillskärarakademin Göteborg, och i fredags fick vi se ett snyggt och proffsigt resultat. Eleverna har arbetat med gamla textilier från Röda Korset och skapat nya kläder utefter tre teman som vi tog fram; Landscape, Peaceful och Tokyo Art.

 

Kläderna skulle passa in i Klädotekets sortiment, och vi tycker verkligen att eleverna hittat den känslan i många av plaggen som vi efterlyste. Deras presentation var en fin avslutning på veckan och vi njöt verkligen av att se hur designeleverna gick igång på att skapa nytt av gammalt. Mer sånt!

 

Massa snygga accessoarer skapades också och alla schyssta huvudbonader som ni ser designades ihop med modisteleverna på skolan. Vi  måste också passa på att lyfta fram en helt underbar redesignad gymbag som skapades av en gammal puffväst. Den värmer ryggen, är mjuk och snygg!

6

tokyo art wool2

DSC02084

 

 

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *