Tidigare i sommar besökte vi den härliga staden Amsterdam. I staden finns det gott om kreativa platser och inte minst med fokus på hållbarhet.  Tar man färgan över från centrum till Noord möts man av flera kreativa platser som ligger i anslutning till vattnet med tillhörande stränder. En härlig liten undangömd plats vi hittade heter De Ceuvel, där fokus ligger på cirkulära flöden och allt vad hållbarhet innebär. De Ceuvel är en mötesplats för cirkulärtföretagande, husbåtar med kontor där olika branscher samlas, gemensamma workshopytor, pop up-butiker mm.  Här ligger också Café de Ceuvel som är vackert beläget precis vid vattnet. Här har man tagit konceptet ett steg längre än att ”bara” erbjuda ekologisk mat. Målet är att få ett slutet kretslopp och jobba med hållbarhet i alla led. De utvinner exempelvis fosfat från urin, har ett växthus på taket och en flytande trädgård i vattnet med kryddodlingar. Dessutom bygger de en av de första biogas-båtarna, där man kan göra om matavfall till biogas som sedan kan användas vid matlagningen. Verkligen imponerande!

”De Ceuvel is an award-winning, sustainable planned workplace for creative and social enterprises on a former shipyard adjacent to the Johan van Hasselt kanaal off the river IJ in Amsterdam North. In 2012, the land was secured for a 10-year lease from the Municipality of Amsterdam after a group of architects won a tender to turn the site into a regenerative urban oasis.

The former industrial plot is a thriving community of entrepreneurs and artists, where all involved have lent a hand to build Amsterdam’s first circular office park. The plot hosts creative workspaces, a podium, a sustainable café, spaces to rent, and in the near future – a floating bed & breakfast.

On the former shipyard we have realized one of the most unique urban experiments in Europe. Old houseboats have been placed on heavily polluted soil, the workspaces have been outfitted with clean technologies and it has all been connected by a winding jetty. Around the houseboats phyto-remediating plants work to clean the soil. De Ceuvel is not only a “forbidden garden” which will leave behind cleaner soil, but also a playground for sustainable technologies. Through experimentation, we are as energy self-sufficient as possible and process our own waste in new, innovative ways.”

Det händer en hel del även i Göteborg om man exempelvis blickar mot Hisingen och hamnen, men vi har en lång bit kvar. När man tänker på det är ju trots allt Klädoteket en del av något väldigt nytt och kreativt. Vi kanske i framtiden samverkar med andra och ligger just mitt i en sådant stråk där det myllrar av kreativa och hållbara företag. Du kan ta dig en bit mat, hyra schyssta kläder, gå över till ditt kreativa kontor, besöka pop up- butiker, hyra en cykel osv. Det finns alla möjligheter för att utvecklas till en mer hållbar stad, och vi är med på den resan!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *