Much of the global fashion industry is opaque, exploitative and environmentally damaging and desperately needs revolutionary change. We love fashion, but we don’t want our clothes to come at the cost of people or our planet.

Idag drar Fashion Revolution Week igång! Ett otroligt viktigt initiativ som startades av Fashion Revolution Org. Organisationen föddes när den fruktansvärd katastrofen inträffade, textilfabriken Rana Plaza i Bangladesh rasade samman den 24:e april 2013, och 1138 människor dog och många fler skadades. Fashion Revolution org startades med en ambition om att kunna vara med och förändra modeindustrin till den bättre. Genom att visa på de problematiska förhållanden som råder inom branschen kan fler producenter och konsumenter vara med och faktiskt ställa om. Genom att vända in och ut på tröjan och visa sitt märke kan man direkt fråga företaget #who made my clothes. Organisationen visar även upp textilarbetare runt om i världen på olika fabriker och arbetsplatser som svara med #I made your clothes.

Initiativet har spridit sig och det har skapats flera Fashion Revolution – organisationer i olika länder som driver arbetet och sprider kunskap just om villkor inom textilindustrin. Vi på Klädoteket uppmärksammar detta initiativ inte bara varje år utan även varje dag. Vi är ambassadörer för Fashion Revolution och sprider budskapet genom vår verksamhet och de märken vi samarbetar med, men också genom att vi har affischer med budskap som kommer från Fashion Revolution Org i butiken. Förra året uppmärksammade vi dagen genom att anordna ett event tillsammans med märket Cornelia Sun. Vi höll till på Folk i Göteborg där vi visade upp Cornelias fantastiska kreationer och där systrarna bakom märket fick berätta hur de arbetade. Vi höll också i ett modequiz som belyste textilindustrins baksida. Denna vecka kommer vi att sprida info och fortsätta vårt dagliga arbete för en mer hållbar och rättvis industri. Vi har som vi berättat tidigare väldigt fullt upp med att planera modefestivalen Fashion UP! som går av stapeln 12-14 maj och hinner därför inte ordna något extra event denna vecka. Däremot kommer modefestivalen att uppmärksamma hållbara initiativ som strävar mot en bättre industri och vi fokuserar främst på positiva exempel som finns inom branschen. Vi kommer även ha med ett inslag från Fashion Revolution och besökare får möjlighet att fota sig och ställa frågan Who made my clothes! Fashion Revolution fortsätter alltså även efter denna vecka, så kom förbi om ni är intresserade av en förändring.

Det finns många sätt att engagera sig på som konsument och även producent under denna vecka, men också alla andra dagar under året. Många av oss i denna del av världen har faktiskt en möjlighet att göra egna val och påverka. Vi på Klädoteket har valt att arbeta för att modeindustrin ska bli mer rättvis och trycka på både konsumenter och producenter till att ställa om och ta ansvar!

För mer info om Fashion Revolution: http://fashionrevolution.org/

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *