Nu är Klädoteket inne på sitt sjunde år, vilket känns helt otroligt! Har vi verkligen hållit på så länge?! Och vad är det egentligen som har drivit oss till att fortsätta, trots att vi ständigt gått motströms. Jo, det är såklart vårt engagemang och vilja att förändra en ohållbar modebransch som har drivit oss och fortfarande gör det. Vi var ett av de första klädbiblioteken som startade i Sverige/Världen. Det är såklart oerhört kul att vi har varit med och drivit denna rörelse, men det är också svårt att vara först. Det finns många som under åren har tagit efter och försökt startade liknande koncept. Tyvärr är det svårt för många just för att det krävs ett stort engagemang och en vilja att kämpa vidare trots att det inte alla gånger ger ekonomisk vinst. Vi ser ändå att det börjar hända lite inom modebranschen, att fler företag börjar titta på nya hållbara alternativ som exempelvis att hyra ut kläderna som en del av sin affärsmodell.

Under dessa år har vi kämpat länge med att ta fram en affärsmodell som ska funka över tid. Det finns andra verksamheter och initiativ i Sverige som hyr ut kläder/modeprodukter, men inget koncept är det andra likt. Man pratar ju om att den kollaborativa affärsmodellen som innebär tillgång framför ägande är hållbar. Visst är det bra att fler får dra nytta av samma resurser som cirkulerar. Man kan också komma ifrån ett ohållbart konsumtionsmönster och gå ifrån beteendet att ständigt köpa nya plagg som man måste äga. Dock så har det alltid varit viktigt för oss att vårt sortiment också är hållbart, vilket har varit en unik del i vår affärsmodell till skillnad från många andra verksamheter som hyr ut kläder. Vårt sortiment består både av secondhand, äldre vintageplagg och småskaliga hållbara designmärken. Alla designmärken vi tar in ska dela våra värderingar och ledorden som genomsyrar vår verksamhet, ANSVAR & RESPEKT! Detta är något vi tar hänsyn till både vad gäller sociala, etiska och miljömässiga-aspekter.

Genom vår verksamhet vill vi påverka konsumenter till att handla mer medvetet, men också påverka producenter till att ställa om. Det är en lång resa, men något som vi fortfarande starkt tror på. Och vi kan inte göra det ensamma, utan det krävs nyfikna kunder som är intresserade av att vara en del av en förändring. Om man väljer att hyra våra produkter får varje designer även en utdelning, och detta är en ny och unik lösning vi har tagit fram för att involvera dem i processen. Detta ska även kunna minska deras nyproduktion på sikt. Man kan hyra enskilda produkter, men också signa upp sig på våra fabulösa månadsprenumeration: Fancy Fresh eller Fashion Lover!  Känner man ändå att det är svårt att hyra kan man också köpa det mesta från vårt sortiment, och förälskar man sig i något plagg efter att man har hyrt det går det att köpa loss. Välkommen till vårt community!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *