Idag är det den 8:e mars! En otroligt viktig dag att uppmärksamma och som tyvärr fortfarande behövs för att vi ska uppnå jämställdhet! Vi har under många år drivit vårt modeföretag som står för hållbart mode, där vi vill påverkar både konsumenters val, men vi pressar också producenterna inom branschen  att ta ansvar och visa respekt mot människor och moder jord. Vi har varit envisa, hamnat i lilla gumman-situationer allt för många gånger, ifrågasatt branschen och ofta gått motströms. Det är inte alltid så lätt när man är två relativt unga kvinnor som ska föra fram sin åsikt och bli lyssnad på i olika sammanhang. Vi tänkte aldrig att det kunde bero på att vi var just kvinnor, men tyvärr var och är det så. Vi kommer inte att ge oss och vi måste alla fortsätta att kämpa för att göra våra röster hörda. Vi ska bli uppskattade för det vi gör och kan, inte ifrågasatta och nedvärderade på grund av vilket kön vi har.

När man tittar på textilindustrin som vi mestadels beblandar oss med, så är storkonsumenten kvinnor. Kvinnor som ofta inte är medvetna om och kan ta till sig att det är andra kvinnor som under slavlika förhållanden blir fast i en inhuman arbetssituation runt om i världen för att tillfredsställa Västvärldens konsumtionsbehov. Detta bidrar givetvis även män till som konsumerar ohållbart mode.

Klädoteket samarbetar med 14 olika designmärken och alla dessa märken drivs av kvinnor. Vi kom i kontakt med märken på ett eller annat sätt för att de skapar snyggt & rättvist mode. Vi hade dock ingen aning om att det var kvinnor som låg bakom märkena. Det är såklart fantastiskt att dessa kvinnor vågat följa sina drömmar och skapat mode som är rättvist. Det som tyvärr inte är lika fantastiskt är att hela 80% av alla textilarbetare i världen är underbetalda och utsatta kvinnor som jobbar i fabriker ägda av män! De stora modeföretagen tjänar stora pengar på bekostnad av dessa kvinnor. Förändringen går alldeles för långsamt. Därför uppmanar vi samtidigt alla konsumenter att göra mer medvetna val och agera nu!

Självklart är det många faktorer som spelar in vid ett köp, som inkomst och andra sociala strukturer olika människor tampas med. Vi vill bryta det traditionella konsumtionssamhället som många gånger bidrar till ett klassamhälle, ökad psykisk ohälsa, ett ha begär och ångest över prylar som endast bidrar med ytterst kortsiktig glädje. Konsumismen utarmar också våra naturresurser och står allt för ofta för ovärdiga arbetsvillkor.

Vi vill att mode ska vara kul, budskapsspridande och en tillgång.  Mode betyder idag också makt, dvs makten att förändra som även vår Kulturminister Alice Bah Kuhnke uttryckt sig. Vi hoppas på att det fortsätter att ske förändringar som bryter invanda beteenden och normer i samhället. Detta gäller såklart alla branscher, i privatlivet, hur vi bemöter varandra och så mycket mer. Vill du vara med och bidra till en bättre, jämlik och humanare värld?! Det vill vi!!!!

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *