Det är början av maj och rabarbern hemma hos mina föräldrar i Värmland har växt sig så stor. Inspirerad av Spenat i stan vill jag baka paj. Men vi provar på att göra en enkel variant med smulpaj.
Jag får hjälp att plocka rabarber av en pajsugen kille i pyjamas.
Väl i köket hjälper lillsyrran till att skala.
Sedan hackade vi rabarbern, la i en skål och rörde ner socker och potatismjöl.
Sedan blandade vi ihop vetemjöl, socker och rumsvarmt smör (skuret i bitar) i en bunke. Och så knådade vi till en smulig massa.
Sedan lade vi rabarbern i en smord ugnsfast form, och strödde över smuldegen.
Vi gräddade i mitten av ugnen i 20 minuter på 225 grader.
När pajen var klar tog vi med den ut i trädgården, hällde på massa vaniljsås och mumsade upp hela pajen på nolltid.
För recept på egen vaniljsås och mumsig rabarberpaj kolla in Spenat i stans recept här.
Malin/Fredagskakan blandar ner hallon i rabarberpajen och det verkar bli helt ljuvlig gott, Malins recept hittar du här.
Text och foto: Helena Johnzon Dahl