HELA KONSERVERADE TOMATER
Jag beslutade mig för att göra två egna maträtter av de produkter som skulle utvärderas. Det fick lov att bli lite ”man tager vad man haver” som det ofta blir här hemma. De hela tomaterna användes till dagens lunch som bestod av en kall gazpacho med fetaostgratinerade bröd och bulguren kommer att få bli middag ikväll. Jag återkommer med ett nytt inlägg om det.
GAZPACHO
1 burk hela tomater från Saltå Kvarn (400g)
1/2 gurka
1 stor eller 2 mindre vitlöksklyftor
2 charlottenlökar
Några basilikablad
2 dl god grönsaksbuljong
1-2 msk rödvinsvinäger
1 msk olivolja
En nypa chilipulver
En nypa socker
En nypa socker
Några droppar tabasko
Salt och peppar
Jag gjorde soppan i mixern för enkelhetens skull. Dela gurkan på mitten och skrapa ut fröna. Hacka vitlök, charlottenlök och gurkan i mindre bitar och häll i en mixer tillsammans med tomaterna, basilikan och buljongen. Mixa i någon minut till önskad konsistens. Smaka av med tabasko, olivolja, vinäger, socker, chilipulver, salt och peppar. Låt stå kallt över natten eller åtminstone ett par timmar. Dekorera med några fina basilikablad, några droppar olivolja och kanske några brödkrutonger.
FETAOSTGRATINERADE BRÖD
Skivor av något gott bröd
Fetaost
Färskost eller creme fraiche
Gräslök
Smula fetaosten och blanda ut med färskost eller creme fraiche till lagom konsistens. Klipp i lite gräsök i röran och bred på brödskivorna. Gratinera i ugn på 250 grader i ca 5 min.
OMDÖME
Jag gillade dessa tomater mer än de vi vanligtvis köper. De hade fin färg och smakade mycket. Jag är dålig på att använda hela tomater, här hemma är det vanligtvis krossade som används men jag tror att jag ska ta och omvärdera det. Tyvärr säljer inte affären vi brukar handla på (Willys i Märsta) Saltå Kvarns tomater (varken krossade eller hela) så jag måste ta och titta hur det ser ut i andra affärer här i förorten. Soppan fick två tummar upp av sambon som tycke att tomatsmaken framträdde fint trots den ganska starka kryddningen. Själv ser jag framför mig hur denna soppa kommer hällas i en termos och tas med på stranden varma sommardagar.
Såg riktigt mumsigt ut. Tack för receptet, den ska jag spara till nån fin dag när vi vill ha god lunch.
/Hälsningar från en Smakrådskompis.
Aaa…härligt! /Ännu en smakrådskompis 🙂
Underbara bilder, gud så gott det ser ut. Och det låter precis lika gott! 🙂 Tack för inspiration!
Ha en fin kväll!
Kram från Lotta
Mmmm fin fina bilder och inspirerande recept, kalasbra för en sommardag tänker jag mig och sparar det:)
Vilken kock du är Maria. Så gott allt låter. Jag far förbi Saltå Kvarn när jag åker till och från landet. Det är väldigt mysigt att fika där.
Sköt om dig