JERUSALEM ARTICHOKE SOUP

Jordärtskocka är en av höjdpunkterna med höstens antågande enligt mig. Helt klart. Tidigare i veckan vardagslyxade vi och åt en len och fin jordärtskockssoppa med knaperstekt vildsvinsbacon och krispiga äpplen. Vansinnigt gott är det och här får ni receptet på ett ungefär. Till soppan åt vi ett gott dinkelbröd bakat på surdeg och kärlek. Var snälla med er själva och unna er bra bröd, annars kan man lika gärna vara utan!
JORDÄRTSKOCKSSOPPA
500 g ekologiska jordärtskockor
1 stor eller 2 små schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1,5 dl vitt vin
grönsaksbuljong
3 dl grädde
lite citronsaft
salt och peppar
vildsvinsbacon (eller vanlig bacon såklart)
1 äpple av en fast sort
Skala skockorna och skär i mindre bitar. Finhacka löken och vitlöken fint, fräs i lite olja tills dom mjuknat och tillsätt sedan skockorna. Stek någon minut och häll sedan på vinet och koka någon minut. Krydda med lite grönsaksbuljong, jag använder ett par nypor av Renée Voltaires lantbuljong som är riktigt bra. Fyll sedan på med vatten tills alla skockor är täckta, lägg på locket och koka i ca 20-30 minuter tills dom är helt mjuka. Mixa soppan slät eller till önskad konsistens och häll i grädden. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite citronsaft. Soppan kan även spädas med mer vatten om den är för tjock i konsistensen. Stek baconen knaprigt och strö på soppan tillsammans med äppeltäringar. Njut!