Nyplanterad vitlök i min gröna hörna.

Odla vitlök inomhus

Det är ca tusen år kvar till våren, men det betyder inte att det inte går att odla. Inomhus kan du odla och skörda året runt och det är hur enkelt som helst. Till exempel så har jag i dagarna planterat vitlök. Dock inte i en snygg kruka, utan i en…

Te av tall, stensöta och ingefära hjälper mot illamående.

Mat är medicin

Tanken var att hela den här veckan skulle handla om barrträd, men jag har tillbringat all tid i sjuksängen istället för i köket. Jag mår ganska illa, så inspirationen till att laga mat är inte på topp. Något som faktiskt har hjälpt lite mot illamåendet är den här goda drycken på tall, stensöta och ingefära….

Paradisverkstadens fågelhus är perfekta krukor till luftväxter.

En katt bland hermelinerna

Håll i hatten, för nu kommer ett inlägg om något helt annat än växter! Jag har varit på Formex hela dagen och blivit jättetrött i benen, men också inspirerad och lite kär (i en pappersskulptur). För den som undrar vad en biolog gör på en inredningsmässa, så kan jag tala…

gran cocktail nyårsdrink

Gran x 2

Jag har just precis ätit gran till middag. Det är ju som bekant januari, dvs årets fattigaste månad. Skafferiet måste alltså tömmas och soppa måste kokas på en spik. I höstas köpte jag typ tio kilo palsternackor, som fram tills idag har legat i en låda i köket och hånat…

Vårbroddspannacotta med kanel och röda vinbärsås toppad med kanelkanderade mandlar

Gott Nytt Veganskt År

2K16! Jag var i vanlig ordning ansvarig för desserten vid årets nyårsfirande. Då jag är besatt av både vårbrodd samt smakkombinationen röda vinbär och kanel kändes det naturligt att arbeta vidare på det temat. Det här är vad som hände: Vårbroddspannacotta med skogshallon i kanel och röda vinbärssås toppat med kanelkanderad mandel….

nyponmarmelad

Nyponmarmelad är det enda jag vill ha

Hösten är här och med den nyponen. Det kan knappast vara någon som har missat att nypon är hemskt rika på C-vitamin. Den ambitiöse torkar nyponen och mal till pulver som sedan kan användas till nyponsoppa, gröt, bröd, smoothies, you name it. Det krävs dock en rätt stark mixer för att…

Somrig prästkragesaft

Somrig prästkragesaft

Prästkrage! Den är så god! Blomman smakar päronsplit! Den här måste jag göra saft av, tänkte jag direkt när jag smakade blomman. I år verkar dessutom vara ett riktigt prästkrageår. I alla fall i norra Fornbro, där blommar just nu tiotusentals prästkragar. Jag gav mig således ut på ängarna i måndags…

ängshaverrot tragopogon pratensis

Ängshaverrot – säsongens favorit

  Den här växten kanske du känner igen. Det vore inte jättekonstigt, för du har förmodligen åkt, eller gått förbi den tusen gånger. Ängshaverrot (Tragopogon pratensis) heter den och den växer ofta längs med vägar. Det är inte jättebra att plocka mat precis invid trafikerade vägar, men det går att…

Snack(s)a strunt

Snack(s)a strunt

Kolla på dessa! De är så gulliga! Och godisgoda. Det är små hanblommor från tall. Tallstrunt kallas de tydligen. Tallen (Pinus sylvestris) är jättebra, den går nämligen att använda till mycket. Barken från unga plantor kan rostas och ätas som snacks, rötterna från unga plantor kan ätas råa eller i en…

Processed with VSCOcam with f2 preset

Älggrässmoothie botar huvudvärk, men ej bakisångest.

  Ibland är en bakfull. Det gör lite ont i huvudet, en mår lite illa. Igår hade jag en sådan dag. Jag hade tänkt jobba massor också, vilket inte gick jättebra. Då skämdes jag lite pga är 30+ och borde veta bättre. En bra sak som denna för övrigt ej så…