Hej Ogräsligt!

Sofie Gisslén Telning är ekologen och naturguiden med ett stort intresse för växter och god mat. Hon bor på Södermalm, och förutom att peka ut några schyssta fik kan hon även peka ut ett gäng goda, vilda, ätliga växter – mitt på Söder. På The waves we make kan du följa hennes blogg om just vilda växter.  Du kan även boka en föreläsning eller växtvandring, läs mer här! The waves är väldigt glada att välkomna Ogräsligt som bloggare.

Vad kommer vi att få läsa om på din blogg? 

Växter! Särskilt sådana som går att äta. Jag kommer att dela med mig av allt från mina bästa recept till mina mest misslyckade experiment. Ni kommer att få följa med mig när jag samlar in växterna samt när jag tillreder, konserverar och konsumerar dem. Ibland kanske jag gör något annat också, till exempel hänger med någon kul, dricker något gott eller köper något fint.

 

Processed with VSCOcam with f2 preset
Foto Ogräsligt.

Hur började ditt intresse för ätbara växter?

Jag har alltid fascinerats av naturen och när jag började studera biologi på Stockholms Universitet så var floristik den allra första kursen jag läste. Det var då jag på riktigt fick upp ögonen för den oerhörda mångfald som finns runt omkring oss. Min floristiklärare kunde ibland i förbifarten kasta ur sig att någon växt gick att äta och eftersom jag gillar att äta så fortsatte jag att utforska ämnet på fritiden. Jag fastnade rätt hårt.

Vilken är din favoritväxt, och varför?

Extremt svårt! Jag har flera stycken. Men eftersom jag är sockertorsk så måste jag säga vårbrodd, då den är obscent god som smaksättare i efterrätter. Vårbrodd är ett gräs. Ett vanligt sådant, som man kanske inte lägger märke till om man inte känner till det. Gräset innehåller kumarin (samma smakämne som finns i kanel), som ger en kola/vanilj/bittermandel/kanelaktig smak. Grymt gott att göra glass av!

Vad tycker du om att laga för mat? 

Glass och tårtor, pga. se ovan. Fast jag lagar ju vanlig mat också. Det blir alltid vegetariskt. Jag blev vegetarian när jag var 11 år, så jag lärde mig aldrig att tillaga kött och fisk. Nu är jag inte vegetarian längre, men äter djur endast om någon bjuder mig på det (vilket sällan händer) och har alltså inget behov av att lära mig själva tillagningen.

 

Sofie gisslen telning ograsligt


Du är också en av föreläsarna på The waves we make. Vem kan boka en föreläsning eller växtvandring med dig?

Exakt precis vem som helst som vill lära sig mer om ätliga växter.


Om man går på växtvandring med dig i Stockholm, säg en växt en kan få smaka på då? 

Löktrav. Det finns överallt! Löktrav är en av Stockholms vanligaste örter och den är jättegod.

Vad är hållbarhet för dig? 

Nyttjande av ekologiska, ekonomiska och sociala resurser utan att äventyra framtida generationers tillgång till dessa. Typ så.

 

Du hittar Ogräsligts blogg här

More from The waves we make

Skörda

Underbara skördetider! Kolla in The waves we makes tidigare inlägg om skördar i...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *