Tips för långlivade tulpaner

Tulpaner

På våren för åtta år sedan, i samma veva som jag skaffade odlingslotten, träffade jag Anna, och på hösten fick jag 30 tulpanlökar från Rosendals trädgård i present av henne. Tre olika sorter – vita, mörkt lila, och ljust rosa – som vi planterade tillsammans ute på lotten. Sedan dess har lökarna bildat sidolökar och och blivit fler och fler för varje år.

För två år sedan blev det så trångt i den ursprungliga rabatten att tulpanerna började konkurrera om näring. Många orkade inte blomma utan det blev mest små taniga blad. Så när vi anlade en ny, större blomsterrabatt hösten 2014 grävde vi upp nästan alla de små lökarna och planterade om dem så att de fick mer utrymme. Året därpå samlade de ny kraft, och i år kunde de åter slå ut i sin fulla prakt.

Ett hett tips om du har tulpaner som slutat blomma är alltså att rumstera om – gräva upp och sedan gräva ner på nytt – så att de får den plats de behöver. Att köpa nya tulpanlökar kommer kanske funka ett par år, men sedan kommer inte heller de att klara av att det blir för trångt i jorden. Mer hållbart då att lägga tid och ordna så att de tulpaner som du redan har ska börjar trivas igen. Då kan de förhoppningsvis fortsätta att blomma flera år på sin nya plats innan det åter är dags att plantera om för mer utrymme.

/Olof

Se även:
Nysnittad lycka

Tags from the story
,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *