Intervju med vinnare av Fashion UP designtävling 2016!

Det är The waves we makes egna bloggare Klädoteket som är initiativtagarna och grundarna av Fashion UP! – en modefestival som lyfter fram ansvarsfullt mode.

Under modefestivalens designtävling hade 12 designer 20 timmar på sig att designa en outfit utifrån årets tema “Pure construction” i återbruksmaterial. Vinnaren av Fashion UP! designtävling 2016 är Emelie Svensson!

 

Emelie Svenssons vinnande plagg, Fashion UP!
Det vinnande plagget!

Emelie ägde catwalken med följande motivering:”En modig kombination av materialval och silhuett skapar en hög modegrad med mycket cool. Det här vill vi se mer av i den svenska modebranschen- djärvhet, nyskapande och självförtroende”
Swedish Fashion Council, Elin Frendberg

“På 20 timmar skapades en konstruktion som känns färdig att hängas på galge. Vi ser fram emot att få introducera en ny stjärna i vår butik i höst”
Velour by Nostalgi, Per Andersson

Hej Emelie, hur hittade du till designtävlingen?

Fashion Up tävlingen hittade jag på Facebook. Troligen hade den dykt upp i mitt flöde för att någon i min designerkrets har lajkat sidan.

Under tävlingen hade ni tjugo timmar på er att konstruera ett plagg. Hur var det?

Vi fick inte veta innan vilka material som det fanns att välja mellan, så när vi släpptes in till borden med tygerna blev de flesta nog både besvikna och förvånade. Tygerna bestod av gardiner, duschdraperier med märkliga mönster, delar av söndriga kläder och lakan. I förhållande till 12 deltagare och våra kreativa ambitioner så fanns det ganska lite material att tillgå.

Trådgardinen formade sig självmant till en body redan första dagen när jag lade bitarna på skrå och jag tänkte att det är typiskt mig att göra en body i ett icke stretchigt material. Dessutom i en gammal trådgardin som är ihålig. Min modell Lina Wikström kunde inte komma in för provning på fredagen så det var ren chanstagning att den skulle passa.

Nu efteråt förstår jag grundtanken med det skänkta materialet från Emmaus som ingen vill köpa, så kallat “waste”. Men att stå där medan tiden tickade iväg med ett smutsigt lakan och få till det till en dyr couturekjol var svettigt!

Berätta om ditt plagg? Hur tolkade du temat?
Temat Pure Construction rent färgmässigt var redan koordinerat i det urval av material vi hade från Emmaus. Min trådgardin som ingen annan ville ha, vävd i håliga rutmönster kändes passande till det valda temat. Själva kragen till bodyn är sydd av en linning från en kjol jag sprättade loss och på så sätt besparade mig tid att göra knapphål eftersom det redan fanns.

Utifrån juryns bedömning av kommersiell bärighet valde jag att designa en kjol för att på så sätt visa att bodyn även kan bäras till andra plagg än enbart ensam för den vågade. 
För att kunna visa på catwalken att det var en body bestämde jag mig tidigt att sy en omlottkjol så att modellen enkelt skulle kunna ta av den. Det blev en “wow” effekt och jag hörde ett härligt sus i publiken.

 

Hur kändes det att vinna? 
Det kändes fantastiskt att vinna! En rolig utmaning att på 20 timmar sätta kreativiteten på prov och kroppen skriker efter kaffe.

 

Emelie Svensson, fashion UP
Emelie tar emot första pris

Vad gör du annars?
Jag har precis startat upp mitt företag med märket MLì by SVENSSON och ska gå igång med en produktion baserad på en cirkulär ekonomi under arbetsnamnet Circular Collections. Tanken är att produkterna ska ingå i en loop där varan tas om hand om efter utslitning från konsument tillbaka till producent. Vi kommer att producera styles lokalt under etiska förhållanden samt utanför säsong. Kollektionerna kommer att på så sätt flyta in i vartannat och adderas istället för att bytas ut. Till höst/vinter kommer det att tillverkas jackor där fodret kan bytas ut och anpassas på så sätt efter temperatur.


Vad har du själv för klädstil?
Min egen klädstil avspeglar rätt mycket det jag själv designar. Jag har svårt för tält och väljer ofta att inte designa sådana plagg. De ser snygga ut på en 1.80 meter lång modell på en bild i motljus men förfärliga i en provhytt när du är 1.62. För mig är kläder konstverk när de avspeglar individen och lyfter fram det vackra hos personen istället för att dölja. Det är även viktigt att plaggen är tilltalande redan på galge.

Per Andersson, Emelie Svensson, Elin Frendberg
Emelie tillsammans med jurymedlemmarna Per Andersson och Elin Frendberg
Till sist, vad händer under 2016? 
2016 kommer att vara busy. Min företagsidé är unik i sitt slag inom modebranschen och tiden kunde inte vara mer rätt. Jag ser fram emot kreativa möten med Per Andersson inför hösten och peppad för feedback från Swedish Fashion Council.

Under Fashion UP! fick även publiken utse sin favorit. Och publikens favorit blev Elin Blixt.
Elin Blixt
Elin tar emot publikens pris
 
Hej Elin! Hur var de tjugo timmarna? 

 Det var tuffa och intensiva men samtidigt väldigt roliga och givande 20 timmar.  Jag hade ett hum om vad jag ville göra men började faktiskt på ett helt annat plagg till en början för att sedan efter ca 5-6 timmar av tävlingstiden starta om från scratch. Då visste jag ganska snabbt vad jag vill göra och gjorde helt enkelt det jag visse att jag var bra på.

Berätta om ditt plagg?
Tanken bakom min outfit som består av en byxa samt topp i samma material är väldigt enkla i båda passform samt designen. När jag tolkade temat pure construction och hur vi bör producera för en hållbarare framtid så tänker jag tidlösa plagg med enkel passform men med enkla detaljer som gör plaggen speciella. Jag vill ofta att materialen låter plaggen tala för sig. Jag vill att det ska vara enkelt att klä sig och har därför ofta kostymen som inspiration och valde därför att ha båda topp samt byxa är i samma material.

 
 
fashion up
Initiativtagaren Louise tillsammans med Elin
 
 
Elin Blixt, Fashion UP
Elin Blixt med sin design
 
Hur känns det att ha vunnit publikens pris? 
 Det känns otroligt bra! Jag är så glad och stolt över mig själv och tacksam över att jag vann publiken pris.
 
Vad händer under 2016? 
 Förhoppningsvis mycket, jag känner mig väldigt optimistisk för år 2016. Ett av mina mål är att jag ska komma in på Modedesignutbildningen på Textilhögskolan i Borås. Sedan jobbar jag på nya idéer till mitt framtida företag och hoppas på att starta igång detta så snabbt som möjligt, jag är otroligt taggad och glad.
 
 
Stort grattis önskar the waves både till Emelie och Elin! 
 

Vill du se fler bilder från Fashion UP!, kolla in här

Fler bilder från designtävlingen och catwalken hittar du här

 

More from The waves we make

Sommartips från Klädoteket

Hej Klädoteket! Vilket är ert sommartips? Omväxling förnöjer! Även om man är...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *