Sommarhäng i Steninge

Vi spenderade några sköna sommardagar i Steninge. En litet samhälle i Halland, strax utanför Halmstad. Och alldeles vid havet.

IMG_5161

Även om det är havet som är grejen med Steninge finns flera andra aktiviteter att göra. Vi tog en promenad upp bland villaområdet för att spela minigolf. I en trädgård!

IMG_5049
IMG_5051
Mitt i någons villaträdgård är det självbetjäning av bollar, klubbor och scorekort. Pengarna läggs i en glassburk.  Eller swishas. Sen är det bara att spela.

IMG_5065

IMG_5062

IMG_5055

steninge minigolf

Sedan hängde vi på stranden. En underbar strand med en liten stenpir. Här kan man bada från stege eller kanske fiska småkrabbor eller snorkla efter blåmusslor. Vi plockade snäckor och stenar på stranden. Och badade.

IMG_5127

IMG_5120

När kvällen kom packade vi skottkärran full med godsaker, vin, filtar, stolar och grill och körde ned den till stranden. Och så tände vi grillen, badade, käkade och hängde hela kvällen på stranden.

IMG_5116
Nästgårds från Steninge ligger Särdals kvarn,  dit vi åkte en eftermiddag. Väderkvarnen  som var i drift fram till 1967, är med sina sex våningar och fyra malningsstenar är den en av Nordens största.  I den gamla kvarnen är det konstutställningar och man kan ta en fika i den stora grönskande trädgården. Kaféet använder, så långt det är möjligt, råvaror från Halland.

IMG_5206

IMG_5204

I den rymliga faluröda kvarnbutiken kan en handla både lokala och kravmärkta produkter.  Vi handlade några marmelader och ett gäng olika safter till sommarens fikastunder.

Det finns mycket att göra i Steninge med omnejd. Gillar en att vandra finns det vandringsleder som går förbi Steninge. Och nästa gång ska jag prova på glasblåsning i den lokala glashyttan “Stenineg glashytta”som ligger ett stenkast från havet. Och kanske tar vi oss en tur till Carlslundsgård och provar äppelmust.

Vi bodde hos goda vänner. Men nära  havet, med  naturreservatet runt knuten, ligger Steninge vandrarhem. Vandrarhemmet hyr ut SUP (Stand Up Paddle-boards) och anordnar bland annat snorkel-safari. Och varje sommarmorgon servereas en ekologiskt inspirerad frukostbuffé med nygräddat bröd och godsaker från trakten.

Vi kommer snart tillbaka Steninge.

Text och foto: Helena Johnzon Dahl

 

More from The waves we make

3 soppor för kalla höstkvällar

3 varma och mättande soppor för kyliga kvällar. Ta purjolök och potatis eller...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *