Inlagd gurka

IMG_1437
Vi får så mycket gurka i min pappas växthuset i Värmland att vi kan njuta av den långt in på hösten. Barnen går och plockar gurka själva i växthuset och sätter sig på trappen och mumsar, vi har gurka i sallader och så lägger vi in gurka. Så vi kan njuta av den på en macka när sommaren tagit slut.

Vi brukar hyvla gurkorna i tunna skivor med en osthyvel, efter att vi skurit av ändarna. Sen blandar vi vatten, ättika och socker och vispar runt tills sockret löst sig. Och häller till sist lagen över gurkskivorna.

När jag kollar runt på nätet ser jag att många blandar i persilja och gräslök i sin gurklag. Här är ett recept jag hittade på Sommar med Ernst med just gräslök och persilja. Du gör på samma sätt men hackar på slutet en knippe gräslök och persilja som du sedan lägger över i skålen. Enligt receptet behöver du:

2 slanggurkor
2,5 msk ättika, 12 %
2 dl vatten
2 dl socker
1 knippe gräslök
1 knippe persilja


IMG_1430

Vissa år har gurkan växt sig stor att vi inte fått plats med den i kylskåpet, utan vi har varit tvungna att dela den på mitten innan vi har kunnat stuva in den.

IMG_1434

IMG_1428
IMG_1435

Text och foto: Helena Johnzon Dahl

 

Farmor Lisa surkål

Sylt på tallkotte 

More from The waves we make

Suzanne behind LENA the fashion library

Suzanne Smulders is the co-founder of “LENA the fashion library” in Amsterdam....
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *