Nu kan odlare och villaägare dela trädgård

Runt om i landet finns odlare som drömmer om en trädgård. Samtidigt finns trädgårdar som längtar efter en odlare. Den 6 april lanseras nya Co-Grow som gör trädgårdsdelning möjligt för alla.

Co-Grow

Två som redan har funnit varandra genom Co-Grow är Hanna Sjölund 30 år och Bo Haeffner 90 år. Hanna som bor i lägenhet får nu leva ut sitt stora odlingsintresse i Bos villaträdgård. De är två av alla Co-Growers som idag finns på tolv platser i Stockholm och intresse har visats från flera andra håll i landet.

Idén med Co-Grow uppkom när Rebecka Hagman var föräldraledig och promenerade runt med sin son bland villaträdgårdar och drömde om att få odla mat där. Några månader senare matchade hon Co-Growers med hjälp av formulär på en egen hemsida.

– Tack vare uppmärksamhet i lokal media nådde min tjänst ut vilket gjorde att jag snabbt hade matchat ett tiotal Co-Growers. Med över hundra intresseanmälningar förstod jag att idén var efterlängtad och behövde heldigitaliseras, berättar Rebecka Hagman.

En professionell hemsida har nu utvecklats med prispengarna som hon fick som vinnare i kategorin Bästa sociala innovation i The Brewhouse Award 2016. Den 6 april lanseras nya Co-Grow där matodlare och trädgårdsägare kan kontakta varandra på egen hand. Med hjälp av Co-Grows samarbetskontrakt blir de sedan Co-Growers.
Nu kan Co-Grow växa i hela landet och bli Sveriges nya matrörelse.

– Det Co-Growers gör som trädgårdsdelare är att återta köksträdgården som var vanlig förr i tiden. Nu vill vi sprida Co-Grow i hela landet eftersom hemmaodling av mat är socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart, säger Rebecka Hagman.


Kolla in Co-Grows hemsida här.

More from The waves we make

Återskaparna

Idag är det premiär för det helt nya programformatet Återskaparna, som leds...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *