På-landet-odlingen – och en påminnelse om att samla fröer

Täckodling potatis

Eftersom den odlingsplätt vi lyckades få i Göteborg när vi flyttade hit var så liten (och dessutom väldigt skuggig) gjorde vi i våras även i ordning nya odlingsbäddar hos föräldrarna/svärföräldrarna i Dalsland. Vitlöken där har vi ju berättat om tidigare, men förutom den fick även andra grödor som vi vill ha mycket av bo på landet denna säsong. Potatis, jordärtskockor, bondbönor och lök.

Själva har vi jobbat hela sommaren i år och knappt lämnat vår nya hemstad Göteborg, så vi har inte hunnit sköta om vår “på landet-odling” värst mycket, men potatis och bondbönor klarar sig hyfsat bra på egen hand – och våra odlingar är ju vana vid att bli lämnade lite vind för våg (när vi odlat i Stockholm har vi alltid åkt från stan och odlingarna några veckor om somrarna). Lökskörd blev det dock inte mycket i år p.g.a. att trädgården i Dalsland – liksom lök – älskas av sniglar.

En riktig lyx för oss som vanligtvis odlar i staden är att det finns så obegränsat med täckmaterial på landet. Även i stan har vi övergått till att gödsla med grönmassa istället för med djurgödsel – så mycket bättre ur både djuretisk och miljömässig synvinkel, och vi vill verkligen rekommendera även stadsodlare att ta vara på all den gödsel som finns i närheten, till exempel gräsklipp, istället för att köpa djurgödsel på påse – men på landet är den här typen av organiskt material verkligen en resurs som det finns massor av. Vi har därmed passat på att verkligen frossa i både löv och gräsklipp, och när ängen intill våra odlingar hade slagits var vi såklart där och samlade hö…

Hö1

På så sätt har vi kunnat ge både bönor, potatis och vitlök fina täcken. När vi gjorde vårt nya potatisland i våras lade vi bara ut sättpotatisen direkt på gräsmattan. Ovanpå placerade vi sedan all grässvål som vi grävt bort för att sätta bondbönor (cirka 15 centimeter tjockt blev lagret ovanpå potatisen). När blasten kommit upp en bit täckte vi sedan med organiskt material runt plantorna istället för att kupa. Såhär såg det ut när det var nygjort:

Bäddar

Förra helgen tog vi en tur till landet och plockade av det sista av bondbönorna, och skördade all potatis. Som vanligt kommer vi att lägga undan en del av skörden för att ha som utsäde nästa år – på så sätt kan en bli självförsörjande på frö och slipper köpa nytt varje säsong (mer om att ta fröer kan du läsa i detta inlägg).

Av just bondbönorna brukar vi sortera ut de som ser fula ut eller som hunnit bli torra och hårda. Dessa får sedan ligga och torka några veckor innan vi packar dem i papperspåsar i väntan på nästa års sådd. Och de som fortfarande är gröna och fina äter vi såklart upp.

Bondbönor skörd

Att vi haft odlingar på lite olika ställen i år är tur, eftersom vår nya lilla lott i Gbg visat sig vara ganska usel just som odlingsplats. Hur mysigt det än är där den ligger invid en gångväg, omgiven av hus från slutet av 1800-talet, är platsen för skuggig för de flesta grödor, och de grönsaker som kan växa i så lite sol – såsom rädisor och olika typer av sallat – har blivit nertrampade. Det är helt enkelt en alldeles för bra plats för barn att leka på och för vuxna män (eller extremt storfotade kvinnor) att trampa in och kissa på (barnen är såklart förlåtna, de vuxna männen som trampar runt och förstör är det inte, trots att urin kan vara bra gödning). Men medan vi mer eller mindre gett upp om den lilla minilotten (får hitta ny plats till nästa år) kan vi fortfarande glädjas åt tomater och de åtta – numer ganska skrymmande – chiliplantorna i vår fönsterodling. Generöst fortsätter de att ge och ge.

//Anna och Olof

Hö2

4 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *