Wienerstänger med hallonsylt är en klassisk kaka som ofta finns på kafferep. Just det här receptet kommer från Claras mormor Ruts receptsamling. Vill du variera smaken? Prova då att byta ut hallonsylten mot något annat bär. Från Clara & AnnaKarins bok “Glad Sommar“.
Wienerstänger 20 stycken
TA FRAM
Kakor
150 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
1 stort ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
6 msk hallonsylt
Glasyr
1 1/2 dl florsocker
1 msk vatten
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa smör och socker poröst med elvisp och tillsätt sedan ägget.
Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Rör ner mjölblandningen i smeten och knåda till en smidig deg.
Dela degen i två bitar och rulla dem till längder. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Använd en tesked för att göra en lång skåra i mitten av längderna. Fyll skåran med sylt. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter.
Blanda florsocker och vatten och ringla glasyren över de varma längderna. Skär dem i ca 3 cm breda bitar.
Recept på Clara & AnnaKarins krämiga butterkaka.