Ut och upptäck! Böcker för stora och små explorers.

Äntligen börjar dagarna bli varma och man blir sugen på att packa termos med kaffe och ge sig ut i naturen. Här är 3 boktips för dig och barnen om ni ska spendera dagen i det gröna.
vildakoket

Det vilda köket. Att äta lindblad, kirskål och skogsviol är inte konstigare än att äta rucola och gräslök, dessutom är det helt gratis och garanterat ekologiskt. I den här kokboken visar örtspecialisten Lisen Sundgren vägen till sina favoriter bland allt det ätbara från naturen, och kocken Rune Kalf-Hansen har skapat recept där det vilda får en naturlig plats i soppor, sallader, grytor, röror, oljor, efterrätter och mycket mer.

The waves käkar maskrosblad

vildplockat

Vildplockat : ätliga örter, blad, blommor, bär och svampar från den svenska naturen.  Med rätt kunskap kan en vanlig skogspromenad bli en spännande jakt på naturlig mat och vilda smaker. I boken Vildplockat lär du känna en mängd svenska blommor, örter, bär, svampar, blad, rötter och lökar som alla går att äta och använda i matlagning.

Niki Sjölund har arbetat som kock i Stockholm men har de senaste åren valt att fokusera på att samla och plocka de ätbara vilda växter som dyker upp i skog, på äng, till fjälls och ibland till och med hemma i trädgården. För Niki har möjligheten att plocka det som naturen producerar utan hjälp från oss människor nästan blivit en personlig ideologi.

Läs the waves intervju med Niki. 

Kolla in Nikis recept på tallkottesylt.  

 

borjakrypleta

Börja krypletaVet du vad en gräselefant eller en tigerspinnare är? Nej, det är det inte många som gör. Men vet du vad en humla eller en nyckelpiga är då? Alla fyra är faktiskt insekter. Tillsammans med andra insekter, kräftdjur, maskar, mossdjur, mångfotingar, sniglar, snäckor, spindeldjur och andra otroliga varelser tillhör de jordens största djurgrupp, som vi i den här boken kommer att kalla för småkryp.

I den här boken får du följa med till fem olika biotoper: trädgården, ängen, skogen, heden och sjön. Du får veta vilka småkryp som lever här, vad de äter och hur du känner igen dem. Du får också massor med krypletartips: att du kan klä dig i gult eller lila för att locka till dig fjärilar eller fylla en genomskinlig skål med sand och sjövatten, för att se vad som kan gömma sig där. Lär dig också hur småkrypen har inspirerat världens konstnärer och uppfinnare. Följ med och krypleta!

Cecilia Ottenby är trädgårdsingenjör. Hon har alltid drömt om att skriva och illustrera barnböcker. Börja krypleta! är hennes debut.

Vilda växter och åter vilda växter 

2 boktips för skogstokiga 

Tips på uteaktiviteter för barnen 

 

More from The waves we make

Återvinningsfesten Hornstull

Sista söndagen i maj varje år fylls gatorna i Hornstull snabbt av...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *