Litteraturvecka – vårens skörd av trädgårdsböcker – tips 4

Trädgårdsmästarens anteckningar 2

Boktips nummer fyra:

Trädgårdsmästarens Anteckningar av André Strömqvist

Kulturmiljöspecialisten och trädgårdsmästaren André Strömqvist har valt att förmedla sina egna odlingskunskaper, reflektioner och tankar om trädgård genom en fiktiv trädgårdsmästares dagbok. Ett väldigt lyckat grepp tycker vi – dagboksformen är ju ett sätt att få inblick i någon annans tankar och vardag som i alla fall vi som anammat bloggandet gillar. Men vilken odlare som helst skulle väl tycka att det var spännande att hitta en gammal anteckningsbok i ett övergivet trädgårdsmästeri? Var och när Andrés okända karaktär lever sitt liv är diffust, sånär som att det är någon gång i dåtid i det svenska inlandet, och tid och rum saknar betydelse då vi alla har något att lära när vi månad får ta del av vad som behöver göras i odlingar och trädgård.

För André handlar odling lika mycket om döden som om livet. Att se frön växa upp till plantor, vissna och bli en del av kretsloppet har för honom blivit ett sätt att göra tanken på sin egen förgänglighet en aning lättare att leva med. Och att odling handlar om något mer än det praktiska utförandet är ett perspektiv som inte helt förvånande ryms även i Andrés ”fiktiva” trädgårdsmästares anteckningar.

Den superfina layouten av Lotta Kühlhorn stödjer känslan av att det är just en dagbok eller anteckningsbok du läser i, med en blandning av illustrationer, foton och text i olika typsnitt. Som pricken över i:et har Trädgårdsmästarens anteckningar det karaktäristiska bokmärkesbandet, som finns även i många dagböcker.

Förutom att läsa Andrés bok är ett tips inför sommaren att besöka Kniva trädgård, en trädgårdsbutik i Dalarna som André driver tillsammans med sin man Andreas som också är trädgårdsmästare. Både Kniva och boken berättar han om i avsnitt 12 av Odlarna.

//Anna och Olof

Se även tidigare boktips:
Litteraturvecka – vårens skörd av trädgårdsböcker – tips 1
Litteraturvecka – vårens skörd av trädgårdsböcker – tips 2
Litteraturvecka – vårens skörd av trädgårdsböcker – tips 3

Trädgårdsmästarens anteckningar 1

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *