50 myter om hållbarhet

I 50 myter om hållbarhet guidar en av Sveriges mesta hållbarhetsexperter, Jessica Cederberg Wodmar, oss genom komplexa frågor och den senaste forskningen samtidigt som hon slår hål på myter om hållbarhet. The waves har fått ställa några frågor till Jessica.

mytreomhallbarhet

Namn :Jessica Cederberg Wodmar
Familj: fantastiska Finn, Ester & katterna Smilla & Noori
Bor: Nacka
Gör: Hållbarhetscoach & författare
Intressen: hållbarhet, mat & kläder i alla former
Aktuell Med boken “50 myter om hållbarhet” som finns i bokhandeln och på nätet från och med den 11 december 2018.

Hur kom det sig att du blev intresserad av hållbarhet?

Min älskade mormor lärde mig allt om hur man skulle sköta sina kläder, hon var sömmerska, och när hon visade allt som gick att göra bättre med enkla knep som byggde på kunskap och inställning väckte det ett större intresse för att lära mig mer om allt och hjälpa andra på samma sätt som hon hjälpte mig inom hela hållbarhetsområdet.

jessica_1_300dpi

Du har skrivit boken 50 myter om hållbarhet. Berätta om den.

Vi är omgivna av myter om hållbarhet som inte stämmer och som begränsar vad vi tror vi kan bidra med. Jag vill hjälpa fler att släppa ångest och känna hållbarhetsstolthet och för att göra det behöver vi fler nyanser av hållbarhet, det är det jag har delat med mig av i min bok.

Är det någon myt som du själv blivit förvånad över?

Ja att så många tror att kemtvätt är värsta miljöboven! men NEJ, det är det inte för de har verkligen teknikutvecklat och bytt kemikalier så det är klart bättre att vi kemtvättar än slänger kläderna eller låter dem hänga oanvända i garderoben å köper nytt istället bara för de är smutsiga. Enklast och billigast är såklart ändå att tvätta hemma eller att använda en steamer men vissa plagg måste kemtvättas och det är inte längre en miljöbov.

Är återvinning en bluff?

NEJ!inte generellt, men plaståtervinning är det!

Gör shopping skillnad i hållbarhet?

JA! När man shoppar medvetet kan man göra det på ett bra hållbart sätt till skillnad mot slentrian shopping som ofta blir ohållbart. Köp det du behöver, välj kvalitet, prioritera second hand, hyr och välj naturmaterial och miljömärkt det blir massa bra hållbarhetsaspekter.

spring

Måste vi sluta flyga?

NEJ! men vi måste ändra våra flygvanor och reglera flygbranschen och vi behöver klimatkompensera för de resor vi gör så vi snabbare kan ställa om och minska klimatpåverkan från flygresorna.

Vad är den vanligaste myten? 

Att återvinning är en bluff! vilket inte är helt sant, den mesta återvinningen funkar jättebra och vi är verkliga hållbarhetshjältar som gör det och det sparar både planeten och klimatet. Men plaståtervinningen den är långt ifrån perfekt, där är vi försökskaniner sedan mer än ett decennium vilket skapar många myter om återvinning. Det är dags att tillverkarna av plast och beslutsfattarna lägger korten på bordet och erkänner att dagens system tyvärr inte funkar. I boken skriver jag om vikten av att skruva på plastkorken igen på mjölkpaket då blir det många hållbarhetsvinster.

När tycker du det är svårast att vara hållbar?

Supersvår fråga för jag tycker inte alls det är svårt för det finns så många möjligheter, det hoppas jag fler ska upptäcka när de läser min bok. Jag lever ett härligt hållbart liv.

Hur kan man göra, på ett enkelt sätt, om man vill vara mer hållbar?

Äta upp maten och välja mer råvaror efter säsong, det gör stor positiv skillnad både på planeten och plånboken.

jessica_8_300dpi

Vad gör du helst en ledig lördag?

Jag tar det lugnt med Finn & Ester och gosar och leker extra med katterna. Sen tar vi en sväng på stan med secondhandshopping och fika. Jag är ständigt på jakt efter en grön snygg kostym, som jag ännu inte har hittat. Vi lagar mat tillsammans och äter länge och avslutar kvällen med att spela kort och lyssna på musik, det är en superhållbar lördag.

Vad har du för planer framöver?

Jag ser fram emot att åka ut i landet och berätta om boken och vara hela svenska folkets hållbarhetscoach.

 

Här hittar du Jessicas hemsida

Jessicas tips för en hållbar jul 

Intervjuer med fler intressanta personer    

Böcker böcker böcker 

More from The waves we make

Whats on. Tips vecka 12.

Kameraloppis! Fynda kamerautrustning och allt möjligt fotorelaterat. Passa på att fika och...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *