Bli mer hållbar! 10 tips från experterna på Myrorna

Svenska konsumenter vill agera hållbart. För så många som 73% av svenskarna påverkar hållbarhetsaspekten köpbesluten, enligt Sustainable Brand Index 2018. På Myrorna märks inställningen till den hållbara livsstilen hos kunderna.

 

– Genom att man allt mer ser sig själv som en av många ägare, ökar man livslängden på ett plagg eller en pryl betydligt. Den förändringen är positiv ur flera aspekter. Exempelvis sparar man 11 000 liter vatten genom att köpa ett par använda jeans jämfört med nya, säger Nina Adler hållbarhetskommunikatör på Myrorna.

Bli mer hållbar! 10 tips från experterna på Myrorna:

1. Vårda det du har
Att ta hand om sakerna du har är ett tvärsäkert sätt att ge dem längre liv. Håller du dina saker i trim kommer du märka att du uppskattar det du redan har!

Så vårdar du dina skor

Så vårdar du din väska

Så vårdar du dina jeans  

Så vårdar du dina kängor

2. Variera ditt hem
Bjud hem en kompis med en schysst stil och be hen komma med nya idéer. Kanske kan ni förnya genom att möblera om, byta plats på tavlor, skapa ett stilleben med prylar som helt plötsligt känns som en klockren match.

24 tips på hur du kan återbruka dina grejer  

Hos the waves bloggare Hosted by Nature hittar du ett underbart hem med många fina återbruksidéer.

3. Gör använt till en vana 
Om du bestämt dig för att köpa, vänj dig vid att ta en sväng förbi närmaste second hand-butik. Ofta fyller butiken på flera gånger i veckan, så du har goda chanser att hitta det du söker.

4. Minst en second hand
Bestäm för dig själv att minst ett av nya plagg eller inredningsdetaljer du köper den närmaste månaden ska vara second hand. Nästa månad ska det vara två, och så vidare. Ett par begagnade jeans sparar 11 000 liter vatten jämfört med att köpa nya, så du gör snabbt skillnad.

The waves bloggare Mariaemb är bra på att hitta finheter på loppis

5. Moodboard
Ta hjälp av en inspirationsbild, det kan vara en övergripande känsla av ett rum eller en bild av en speciell ljusstake. Ta med bilden och försök hitta något liknande second hand. Resultatet blir lika snyggt, men mer personligt och utvalt.

6. Kopiera på ditt sätt 
Även mode går ofta att kopiera, och det ger dig nästan oändliga möjligheter att variera och prägla med din helt unika stil. På så sätt hittar du din version av oversize-kappan, rutigt eller stilrena gråa toner.

Hos the waves bloggare Klädoteket hittar du massor av inspirations på vintageplagg.

7. Lär känna din butik
När du lär känna din butik kommer du märka att du snabbt ser vilka avdelningar du gillar bäst. På så sätt underlättar du för dig själv när du letar efter något specifikt.

8. Sök insta-inspo
Omge dig med second hand-inspiration. Det finns mängder av härliga konton i sociala medier att följa. Några tips är Instagramkontona @klädoteket , @mariaemb, @anotherblog.se och @hostedbynature

9. Utmana en vän
Har du hajat fördelarna med second hand? Utmana en kompis som inte har det, gå och handla ihop och inspirera din kompis till att bli lika klimatsmart som du.

10. Våga ångra ett köp
Se dig själv som en av många ägare. Om du märker att du har råkat handla något du faktiskt inte kommer använda, skänk bort det, så att någon annan får chansen att ta över och älska det.

 

Tipsen kom från Myrorna 

 

Babes in Boylands Slow Living-tips 

Think Organics 3 hållbara tips

More from The waves we make

Vin i jul. Experterna tipsar.

Namn: Emil Broomé Gör: Importerar och säljer vin + producerar cider, ihop med...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *