Paul Svensson öppnar gatukök – odlar på beställning

Nu öppnar stjärnkocken Paul Svensson, tillsammans med Stockholm Gas, upp ett tillfälligt gatukök i centrala Stockholm. Men den mat som serveras är långt ifrån fastfood. Den som beställer mat i Pauls Gatukök får nämligen vänta i ungefär 6 månader på att få maten serverad.

Pauls Gatukök lagar inte bara mat på beställning, utan odlar även på beställning. Gatuköket öppnar den 4:e april och det är först när beställningarna läggs som maten börjar odlas. Projektet kommer gå att följa online hela sommaren och när allt är klart i slutet av september kommer gatuköket öppna upp igen, redo att servera tacos till dem som beställt ett halvår tidigare.

– Ett halvår är den tiden det tar att plantera, odla och skörda råvarorna till maten som serveras. Generellt sett så odlas det idag betydligt mycket mer råvaror i världen än vi faktiskt behöver, framförallt eftersom att vi sällan tar vara på hela råvaran. Därför är antalet rätter som serveras begränsat och styrs av den tillgängliga odlingsytan på Rosendal, säger Paul Svensson.

Att ta tillvara på hela råvaran är viktigt, och lika viktigt är att det som ändå blir över kan användas till att framställa hållbar biogas. Därför tillagas självklart maten i Pauls Gatukök på gasspis och biogas som framställs av restprodukter av organiskt material som till exempel matavfall.

– Att kombinera kvalitet och hållbarhet är centralt för både oss och Paul Svensson. Därför öppnar vi tillsammans en ny sorts gatukök. Vi vill lyfta frågan om hur hållbar mat odlas, men också hur den tillagas. Speciellt som alla stockholmare med ledningsburen gas nu kan få 100% biogas i sina hem, säger Renée Josefsson, VD på Stockholm Gas.

Gatuköket öppnar upp för beställningar både på plats på Norrmalmstorg och online den 4:e april, och det är alltså först till kvarn som gäller då odlingsytan är begränsad. Maten odlas på Rosendals Trädgård, en biodynamisk handelsträdgård mitt i Stockholm, och rätten som serveras är väl komponerad av närodlade, smakrika och omsorgsfullt hanterade råvaror. Den rätt som serveras är en taco på vintagebröd, mole på grillade rödbetor, guacamole på bondbönor och krispig septembersallad på fänkål, fermenterad rabarber och koriander. Till det serveras en alkoholfri rabarber och äpple ”mojito”.

Så beställer du

Beställning görs direkt i gatuköket på Norrmalmstorg mellan den 4:e och 5:e april, och

www.stockholmgas.se/paulsgatukok

More from The waves we make

Tarte au fromage

Tarte au fromage är en söt variant av ostpaj som passar som...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *