Äppeltider

chiapudding1

Det sägs att det är det sämsta äppelåret på evigheter, men äppelträden i föräldrarnas trädgård i Dalsland har ett av sina bästa år på länge. Och hör en till de lyckliga som har tillgång till äpplen måste en förstås ta vara på dem.

Enligt beräkningar från Sveriges lantbruksuniversitet och Fritidsodlingens riksorganisation förgås uppemot 256 tusen ton äpplen i privatträdgårdar i Sverige varje år, samtidigt som det importeras omkring 120 tusen ton äpplen per år. Helt galet ju och något det behöver bli ändring på.

Den med äppelträd som ger mycket kanske kan ha svårt att hinna ta hand om all frukt själv, men har du äpplen i överflöd så glöm inte att många som inte har det blir jätteglada av att få. Och har du inga egna äppelträd så fråga någon som har det om du får plocka – ett tips är att ringa på hos någon villaägare med mycket fallfrukt i trädgården och kolla om du kan ta av den. Har du tur kanske du till och med får syn på en ”äppelstol” om du promenerar runt i ett villaområde under hösten. Ett annat alternativ är att se om du kan hitta någon att plocka hos via någon typ av fruktförmedling, till exempel på Facebook, eller via fruktkartan på Äkta vara.

Det här brukar vi göra med äpplen:

  • mos och pajer – såklart
  • juice i råsaftcentrifug
  • äppelringar (bara att skiva och torka på snöre i taket – perfekt sen att ha i exempelvis granola)
  • skivade i ugnspannkaka
  • tärnade i olika typer av grytor – t.ex. i lins- och böngrytor
  • syrat (äpplen är perfekta för att sätta igång syrningsprocessen)
  • i havregrynsgröt

En favorit är också  äpplen till chiapudding som på bilden. Chiapudding gör vi enligt detta recept och när vi ska äta den till äpplen tycker vi det blir jättegott att smaksätta puddingen med kanel och kardemumma. Extra gott blir det om en börjar med ett lager äppelmos i botten, sen chiapudding och sen tärnade äpplen och hackade nötter eller mandel på toppen.

Vi ser äpplen som säsongsmat som vi gärna frossar i när det är äppeltider där vi bor, men helst inte handlar i affären. Men äppelsäsongen kan göras lång om en förvarar äpplena i kallskafferi eller motsvarande. Och har en inget kallskafferi kan en förutom att göra mos eller torka dem tärna ner dem och förvara dem i frysen som de är – då är de bara att ta fram sen och använda i pajer, grytor mm. I vårt senaste Odlarna-avsnitt berättar annars Elin Unnes om ett gammalt sätt att förvara äpplen som kanske kan vara värt att testa…

//Anna och Olof

chiapudding2

Tags from the story
, , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *