Ugnsbakade, centrifugerade och i ringar…

Äppeljuice

Det lilla äppelträdet som vi har på lotten ger ju än så länge ganska sparsamt med frukt, men eftersom många får mer äpplen än de orkar ta hand om själva så brukar vi ändå kunna frossa i äpplen under höstmånaderna. Till och från lotten cyklar vi genom trädgårdsstadsdelen Enskede och utanför ett av husen där står ibland en stol och på den en påse med fallfrukt. Blir på lika gott humör varje gång ”äppelstolen” är framme – lika mycket för att vi får ta del av frukten som för själva gesten – fint att någon delar med sig till alla som har vägarna förbi. I år har även mina föräldrars träd i Dalsland varit frikostiga med frukt, så vi har också fått en hel del äpplen därifrån.

De vi inte hinner äta som de är, eller som blivit stötta och ospänstiga, blir till äppeljuice (som vi gör i råsaftcentrifug) och äppelringar (som vi torkar). Ibland åker de även ner i maten, till exempel i ugnspannkakor och grönsaksgrytor.När det gäller efterrätter brukar det bli mycket äppelpajer, men den senaste tiden har jag varit såld på en annan äppelefterrätt: Kluvna i halvor eller bitar med massor av hackad mandel och en liten skvätt palmhonung bakar vi dem i ugnen och äter med lite vaniljglass – superenkelt och supergott. Igår när middagen skulle vara vegansk provade vi att ha kalla björnbär till de varma äpplena istället, och blev riktigt bra det med.

/Anna

Se även:
Detektivarbete
Blommor som ger frukt

Tags from the story
, ,

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *