Svensk vinnare i internationell designtävling med innovativ designidé.

Designern och Beckmansstudenten Filippa Fuxe 24 år, som snart slutfört sitt första år på modeprogrammet vid Beckmans Designhögskola, har vunnit 150.000 kr i första pris i dansk-ägda Selfmade/Stoff & Stils internationella tävling. Hon får priset för sin nyskapande design som låter konsumenten och bäraren bli sin egen designer. 

– Det känns otroligt ärofyllt och roligt att ha vunnit denna designtävling. Det här betyder mycket för mig! säger Filippa Fuxe.

Det var under hösten 2020 som Selfmade/Stoff & Stil bjöd in studenter från designskolor runt om i världen att skicka in skisser på en innovativ designidé. Tävlingen var uppdelad i flera olika faser som pågick under fyra månader där deltagarna som gick vidare fick sy upp sin visualiserade design, och slutligen presentera sitt koncept för teamet i Herning i Danmark.

Design med innovation och hållbarhet i fokus

Till tävlingen tog Filippa fram en produkt där färg, form och funktion kan varieras och kombineras utifrån individuella behov och på så vis skifta identitet och uppdateras över tid.

– I min design strävar jag ofta efter möjligheten att kunna förnya, förändra och variera ett plagg, och ett modernt sätt att se på modedesign och klädkonsumtion där både innovation och hållbarhet är i fokus.

Inspirationen hämtade hon från cykliska processer runt omkring oss, såsom månens olika faser, hur den går igenom olika positioner men alltid kommer tillbaka till samma tillstånd.

–I våra ögon förändrar månen sin form och sitt uttryck över tid och skapar, precis som cirkulärt mode, en cykel. På samma sätt kan min klänning kontinuerligt förnyas, återanvändas och uppfinnas på nytt och därmed få ett längre liv.

Plagg som låter konsumenten experimentera och använda sin egen kreativitet

Klänningen som hon har designat är uppbyggd av utbytbara delar som förenas genom knappstånd. Delarna kan tas bort och bytas ut för att skapa cut-out partier och kombinera färger och material för att gestalta nya visuella uttryck.

–Det är även möjligt att sy nya varianter av de löstagbara delarna för att enkelt byta ut en som har slitits ut. Konsumenten kan experimentera med de olika delarna och därmed använda sin kreativitet, stil och uttryck för att bli sin egen ingenjör och designer av plagget, berättar Filippa.

Hennes mönster kommer ut i butik våren 2022

Tillsammans med Selfmade/Stoff & Stils designteam i Herning kommer Filippa nu att utveckla ett mönster till sin design. Till våren 2022 kommer mönstret ut i butik tillsammans med företagets lookbook internationellt.

Selfmade/Stoff & Stils designtävling återkommer nästa år då nya designtalanger kommer att kunna delta.

–Selfmades designtävling är först och främst en hyllning till kreativitet. Selfmades vision är att kreativitet måste vårdas under hela livet. Att vara kreativ handlar inte bara om att designa, rita eller sy, utan att tänka igenom utmaningar med nya ögon. Den globala gemenskapen kommer att behöva det i framtiden, och därför håller vi en designtävling för studenter från designskolor i Europa för att fira och odla kreativitet och mångfald i innovation, säger Alexander Lerche, VD Selfmade.

More from The waves we make

3 tips till dig som vill färga med indigo

Författarna och indigoexperterna Douglas och Kerstin ger sina tre bästa tips för...
Read More

1 Comment

  • Grattis Filippa!
    Låter väldigt klokt och bra – förstår att du tog hem förstapriset.
    Lycka till i fortsättningen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *