Fröruset 5 mars

Fröruset är Sveriges största fröbyte och arrangeras för tionde gången av Peppa och Pumpa, i år i samarbete med Stockholms Koloniträdgårdar. Välkoma till Fröruset lördag 5 mars i Folkets Husby (Edvard Griegsgången 16 i Husby).

Det är viktigt att du känner till reglerna för bytet. Kolla därför in den här informationen som ger alla detaljer:

Frön lämnas i entrén senast 11-11.30 för att vi ska hinna sortera och duka upp fröna. Samtidigt får du en nummerlapp. För att få gräddfil till fröborden ska du ha minst tre fröpåsar. Vi hoppas att alla kan bidra med frön. Om du inte kan det, ta med sticklingar eller plantor.

Kl 12 berättar Katja Jassey om pyralidutbrottet på Pungpinans odlingslotter i somras. Efter det en kort frågestund om pyralider.

Direkt därefter kör vi igång fröbytet. Ni går in i omgångar, annars utbryter kaos. Vår utropare ropar upp vilka nummer som får gå in, som på flyget. Fröbytet pågår tills fröna är slut, senast till kl 16.

Älskade jord kallar vi vår workshop. Den handlar om att skapa egen jord och gödsel. Vi visar hur du blandar miniskelettjord, även kallad ”Niklas evighetsjord” för krukodling. Det handlar också om lövmull, bokashi och uringödsling.

Tillverka insektshotell av ett knippe vass och snöre och få tips på växter som gynnar mångfalden.

Föreningen Sesam gör oss till bättre fröodlare. Annika Karlsson öppnar våra ögon för bondbönans mångfald och lär oss att undvika korsningar. Karin Sjöholm älskar potatislöken. Hon säljer sättlök från potatislök (begränsad tillgång) till förmån för Rädda Barnens nödhjälp till Afghanistans barn.

Bladlöken Gandana är Afghanistans mest älskade grönsak. Vi har mot alla odds lyckats få fram frön till denna saftiga och högproduktiva bladlök. Vi hoppas att du vill betala 20 kr för en påse. Pengarna går till Rädda Barnens nödhjälp till afghanska barn.

Spetskunskap i chiliodling bidrar Michael Ekegren https://www.facebook.com/alienchili/ med. Vi får samtidigt möjlighet att köpa hans egna chilifrön och plantor.

Kafét öppnar kl 11. Där finns något litet att äta.

More from The waves we make

En djupdykning i Nordiska bad

De nordiska länderna har starka badkulturer. Det kalla klimatet och ländernas geografiska...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *