Pollinera Sverige delade måndagen 9 september ut pris till Årets Pollinatör Mattias Hammarstedt för Hela Sverige blommar tillsammans med hedersutmärkelser till Jan Wester, Slåttergubben och Emil V Nilsson, Rävbacken för deras arbete med att öka den biologiska mångfalden och gynna pollinerande insekter.
Utmärkelsen Årets Pollinatör delades ut under ett event på Bee Urban Evolution Lab i Stockholm. Detta år hade Pollinera Sverige även valt att dela ut hedersutmärkelser till två mycket förtjänta mottagare. Den välmeriterade juryn valde bland 20-talet nominerade. Medan Mattias Hammarstedt och hans projekt Hela Sverige blommar inspirerat lantbrukare att så in blommor i jordbrukslandskapet har Jan Wester och Emil V Nilsson bidragit till att öka den vilda floran.
Årets Pollinatör 2024
Mattias Hammarstedt, Hela Sverige blommar
“Hela Sverige blommar, som med stark vilja och stor uthållighet drivits av Mattias Hammarstedt, har vuxit från lokalt pionjärprojekt till en framgångsrik nationell rörelse som genom samarbete och förenkling engagerat en stor mängd lantbrukare i Sverige att så växter för pollinerande insekter. Hela Sverige blommar har kraftfullt bidragit till att vi idag ser allt fler blommande fältkanter och trädor i Sveriges odlingslandskap.”
Hela Sverige blommar
Hedersutmärkelse: Jan Wester, Slåttergubben
“Med ett till synes outtröttligt engagemang för ängsmarker, lieslåtter och artrikedom driver Jan Wester sedan mer än 20 år företaget Slåttergubben som arrangerar kurser i lieslåtter runt om i landet. Genom sin Youtubekanal sprider han effektivt kunskap om hur man kan anlägga och sköta om en äng. Jan Wester är pionjär inom odling av ekologiska fågelfröer och kärleken till lien har även lett till att han designat ett eget ergonomiskt lieskaft. Hans engagemang för att återställa artrika miljöer är en stor inspiration för andra.”
Slåttergubben
Hedersutmärkelse: Emil V Nilsson, Rävbacken
“Under tio års tid har biologen Emil genom praktiskt slit och genuint intresse restaurerat ängsmarken Rävbacken utanför Uppsala tillsammans med familj och grannar. Hans nördiga intresse och deras strävsamma arbete har lett till att det idag finns hela 346 olika växtarter på platsen, vilket också gynnar pollinerande insekter. Emils kunskap och erfarenheter har med hans bok Rävbacken kunnat spridas till intresserade i hela Sverige.”
Boken om Rävbacken
—————
Jury
Isak Isaksson, Naturskyddsföreningen
Per Bengtson – SLU Centrum för naturvägledning
Sofia Cele, Uppsala universitet
Ola Jennersten, tidigare WWF
Jenny Henriksson, Jordbruksverket
Erik Hansson, Rikare trädgård / Natursidan
Niklas Johansson, SLU Artdatabanken
Ulf Nilsson, Fritidsodlingens riksorganisation FOR
Maj Rundlöf, Lunds universitet
Moa Pettersson, SLU Artdatabanken
Lotta Fabricius Kristiansen, SLU Råd Nu/ Pollinera Sverige