Ingefära är en flerårig ört som har används i tusentals år som smaksättning i matlagning.
Vill du odla ingefära hemma, så köp en fin knöl, gärna med svällande knoppar, i en mataffär. Låt den ligga, ljust, på en tallrik, och vänta tills den groddar.
Ta en stor kruka och fyll den med god planteringsjord. Du kan plantera ingefäran stående eller liggandes.


Ingefära i kruka genererar ingen större utkast, och en kan skörda när en känner för det. Det går även att använda själva ingefärsväxten som smaksättning i te eller matlagning.
Blandade tips “från nätet”
– mars är bästa månaden för att plantera ingefära.
– dela roten så att det blir bitar med “ögon” i varje del. Snittytorna ska torka några dagar. Plantera sedan den liggande ytligt, så att “ögonen” sticker ut ur jorden lite.
– ingefäran trivs i väldränerad, näringsrik blomjord.
Jag hittade inspiration till att plantera ingefära från Sutip Austads bok “Den asiatiska köksträdgården.”
Jag trillade också över två nya ingefärarecept som jag vill prova. Ett till hösten. Låter underbart att knapra på grönkålschips med ingefära och citron som Anna lagar. Och ett recept som är i säsong just nu; Anna Marias “Rör-ihop-kaka med rabarber och ingefära.”
Text och foto: Helena Johnzon Dahl