Äta mögel

Tempeh

Det pågår spännande saker i vårt kök. Jag har börjat göra egen tempeh, som består av sojabönor sammanvuxna av ett slags mögel (släkt med det som är på många dessertostar). En matlagningskonst som har sitt ursprung i Indonesien. Tillverkningen går till som så att bönorna blötläggs och kokas som vanligt, de krossas sedan grovt, eftersom mögelsvampen inte kan växa igenom skalet, och blandas med tempeh-sporer och lite vinäger för att ph-värdet ska bli gynnsamt för svampen. Därefter packas blandningen som kakor i påsar med lagom många små lufthål. Dessa ska ligga runt 30 timmar i 28 till 35 grader så att svampen får växa till sig. På sofungy.se finns en fullständig beskrivning av hur en gör, och där går det också att beställa sporer.

Tempeh kan stekas, friteras, grillas, ångkokas, marineras eller användas i grytor. Nedan en bild på tempeh som jag stekt och marinerat i soja, vitlök och chili, serverad med wokade grönsaker och jasminris.

Stekt tempeh

Min första omgång tempeh gjorde jag på sojabönor. Nästa steg blir att prova att göra tempeh på närodlade råvaror som gula ärter och bondbönor från lotten.

Om du blir sugen på tempeh men inte vill göra egen kan jag tipsa om Mögel, en foodtruck specialiserad på denna delikatess. Väl värd att söka upp om du befinner dig i Stockholm.

/Olof

Tags from the story
, ,

2 Comments

  • Så spännande!! Har gjort egen tofu ett par gånger, men är så nyfiken på att ge mig i kast med tempeh nästa gång. Du fick mig att bli ännu mer peppad på att ta tag i det!

    • Ja testa! Det var inte alls särskilt svårt. Dock blev försöket att göra tempeh av bondbönor ett misslyckande 🙁 så sojabönor är nog att rekommendera. Har även hört andra som lyckats bra med gula ärter.

      Trevlig helg!
      /Olof

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *