Friterad mjölk a la Karin Lei

Karin Lei tillbringade mycket av sin barndom på sina taiwanesiska föräldrars restauranger i Sverige. Matintresset har alltid varit stort, och på sociala medier delar hon bland annat kinesisk och taiwanesisk husmanskost och tips.

Från Karins bok “Dumplings & annan dim sum” har vi testat att laga friterad mjölk, en len och god delikatess.

Boken innehåller ett 50-tal recept på klassiker som har gow (dumpling med räka), siumai (ångad fläskdumpling) och char siu bao (bao med fläskfyllning). Du kan också läsa om dim sum-kulturen, ingredienser, teknik och tips för att laga hemma. 

Traditionellt serveras dim sum så att du delar och smakar på många olika rätter, men de flesta funkar även att äta var för sig eller tillsammans med ris eller nudlar. Dessutom går de ofta att förbereda och frysa in och sedan tillaga när det är dags.

Dim sum betyder ”att beröra hjärtat” på kinesiska och bland rätterna finns något för alla – från olika fyllda dumplings, fluffiga ångade baos och friterade vårrullar till eggtarts och silkiga risnudelrullar. Att träffas för yum cha, kantonesiska för att dricka te, handlar mycket om att umgås och samlas med familj och vänner och att dela på olika rätter.

Dim sum älskas över hela världen. Det kantonesiska köket står för de mest kända varianterna, men genom åren har andra regionala kök och streetfoodfavoriter inkluderats på menyerna. Idag lär det finnas över tusen olika rätter som kan räknas som dim sum.

More from The waves we make

Jens Assur, Privat natur

På Liljevalchs utforskar Jens Assur, i utställningen Privat natur vad som sker med...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *