Kombucha – gör din egen

kombucha

I somras smakade jag för första gången kombucha (fermenterat te) på det väldigt bra caféet Open New Doors i Göteborg. Jag fastnade direkt för denna pärlande dryck, och som barn av min tid ville jag förstås veta om det gick att göra egen. En av dem som jobbade på caféet berättade att han testat och lite om hur en går tillväga. Steg ett, sa han, var att skaffa sig en scoby (?!?).

Lite googlande lärde mig att en scoby (som är förkortning för symbiotic colony of bacteria and yeast) är ett slags startkultur som behövs för att sätta igång fermenteringsprocessen. En slemmig klump som under processen bildar små scoby-bebisar.

Jag började leta efter någon som hade en bebis att sälja eller skänka och hittade en person som sedan länge brygger egen kombucha och snällt nog ville dela med sig av en scoby mot att jag i min tur delar med mig till andra när jag fått tillökning.

Så en dag i slutet av sommaren satte jag mig på bussen ut till Tyresö för att hämta min scoby, och sedan dess har jag alltid några burkar kumbucha på jäsning i ett skåp ovanför skafferiet.

Vid åsynen av en scoby kan det vara svårt att tänka sig att en kommer att vilja dricka det som den varit i kontakt med, men låt dig inte avskräckas av det inte helt tilltalande utseendet vid tillverkningen.

Kortfattat görs kombucha så här:

  • en kokar ett rejält starkt te
  • sötar med socker (det mesta av sockret försvinner under fermenteringen)
  • låter teet svalna och lägger sedan i en scoby samt tio procent kombucha från en tidigare batch
  • sedan får det stå i 10-14 dagar (beroende på hur söt dryck en vill ha och hur varmt burken förvaras)
  • därefter silas vätskan av och tappas på flaska

Vill en ha en kolsyrad dryck kan en vid tappningen tillsätta ytterligare lite socker (alternativt smaksätta med något som innehåller socker, typ frukt eller bär) och sedan efterfermentera genom att låta flaskan stå i rumstemperatur någon vecka. Men här ska en vara lite försiktig med sötningen och öppna locket ibland för att kontrollera så att inte trycket från kolsyran blir för högt. Jag har hört historier om flaskor som exploderat, så använd hellre pet-flaskor än glas om du är osäker.

Det går att göra kombucha både på svart och grönt te, och även på rooibos. Jag har till och med testat att fermentera talldricka, men min favorit är att brygga på grönt te och sedan smaksätta med riven ingefära (det är den som gör att innehållet i flaskorna på bilden ser lite grumligt ut) och låta det efterfermentera så att det blir ordentligt bubbligt. Sedan serverar jag drycken kyld.

Och löftet jag gav för att få min scoby… Nu har den fått flera bebisar, så vill du också prova att göra kombucha så delar jag självklart med mig. Skicka bara ett mejl om du vill ha en, så bestämmer vi en tid när du kan komma och hämta 🙂

/Olof

Tags from the story
, , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *