Egen glögg

Glögg

Vinbärsbuskarna på vår lott är inte så stora, men de är många, och tillsammans ger de en hel del bär att ta hand om. De svarta blev till sylt tidigare i höstas, men de röda har vi inte riktigt vetat vad vi ska göra med i år. Ingen av oss är någon storkonsument av saft, så det kändes onödigt, och gelé hade vi kvar av så det räckte sedan förra året. Påsarna med röda vinbär har därmed blivit liggande och tagit plats i vår lilla frys fram till december. Då kom vi på det. Glögg såklart! Det brukar vi köpa både en och flera flaskor av i juletid, men det känns förstås lyxigare med egengjord. Vår glögg blev surare än vad saftglögg brukar vara, men det passade oss som båda tycker att glögg lätt kan bli lite väl sött.

Vårt recept:

1 kg (ca 2 l) röda vinbär (behöver ej repas eller tinas)
150 g ingefära (skalad och skivad i tunna skivor)
2 fingerlånga kanelstänger
ca 15 kryddnejlikor
2 tsk kardemummakärnor
0,5 kg socker

Koka upp bär, kryddor och en deciliter vatten på svag värme och rör om då och då. Låt puttra ca 30 minuter. Häll alltihop i en saftmaja eller liknande för att rinna av (vi hade ingen och använde en annan silduk, men det tog väldigt lång tid för vätskan att rinna igenom).

Rör ner det som blivit kvar i duken i 0,5 l vatten och koka 10 minuter. Sila av igen och blanda med den första saften i en gryta. Häll i sockret och koka upp under omrörning så att sockret löser sig. Smaka av och söta mer om det är för surt. Tappa upp på rena varma flaskor och sätt på locket.

Till serveringen värms förstås glöggen och är den för tjock kan den spädas lite. Om du vill går det också bra att blanda i en skvätt vin eller spetsa den med valfri sprit. Vi testade med Good ol’ sailors ekologiska vodka och det blev riktigt gott.

God jul till er alla!
/Olof och Anna

Tags from the story
, ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *