Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/2/c/2/thewaveswemake.se/httpd.www/wp-content/themes/20160107-simplemag/inc/single-post-actions.php on line 71 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/2/c/2/thewaveswemake.se/httpd.www/wp-content/themes/20160107-simplemag/inc/single-post-actions.php on line 73 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/2/c/2/thewaveswemake.se/httpd.www/wp-content/themes/20160107-simplemag/inc/single-post-actions.php on line 130 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/2/c/2/thewaveswemake.se/httpd.www/wp-content/themes/20160107-simplemag/inc/single-post-actions.php on line 132
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/2/c/2/thewaveswemake.se/httpd.www/wp-content/themes/20160107-simplemag/inc/ad-units-actions.php on line 70 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/2/c/2/thewaveswemake.se/httpd.www/wp-content/themes/20160107-simplemag/inc/ad-units-actions.php on line 70 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/2/c/2/thewaveswemake.se/httpd.www/wp-content/themes/20160107-simplemag/inc/single-post-actions.php on line 100 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/2/c/2/thewaveswemake.se/httpd.www/wp-content/themes/20160107-simplemag/inc/single-post-actions.php on line 102 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/2/c/2/thewaveswemake.se/httpd.www/wp-content/themes/20160107-simplemag/inc/single-post-actions.php on line 153 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/2/c/2/thewaveswemake.se/httpd.www/wp-content/themes/20160107-simplemag/inc/single-post-actions.php on line 155 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/2/c/2/thewaveswemake.se/httpd.www/wp-content/themes/20160107-simplemag/single.php on line 152

 

Det här med bilder på internet är en lite klurig fråga som belysts allt mer den senaste tiden. Senast var det vackra Honeypielivingetc och Maliin Stoor  som skrev om det. Ni kanske inte har missat att Pinterest hamnat i rejält blåsväder? Främst på grund av deras användaravtal som strider mot upphovsrättslagen samtidigt som de friskriver sig från allt ansvar och du som användare riskerar att få ta smällen. Både SVD och SVT har skrivit om detta ganska nyligen och bloggar runt om i världen debatterar detta. Dock tycker jag det har varit ganska tyst om det i blogg-sverige?
Själv älskar jag pinterest eftersom det är en fantastisk möjlighet att samla inspiration på ett och samma ställe, överskådligt och enkelt. Dock förstår jag problematiken. Jag gillar inte när bilder tas från pinterest och publiceras på bloggar, facebook mm där hänvisningen bara blir ”pinterest”. Det är ju samma som att man skulle googla fram bilder och ange källa ”google”. Inte riktigt okej tycker jag. Inte rättvist mot fotografen. Källan ska alltid vara direkt till ursprungslänken även om man kan ge cred för att man hittat den via någon annan. Vi måste bli bättre på detta i bloggvärlden. Länkkärlek, kom ihåg det!
Jag tycker bara att det är kul om mina bilder lånas men då vill jag självklart att det ska vara jag som står som bildkälla. Vad tänker ni om det här?
Ha en fin dag!

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/2/c/2/thewaveswemake.se/httpd.www/wp-content/themes/20160107-simplemag/inc/ad-units-actions.php on line 111 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/2/c/2/thewaveswemake.se/httpd.www/wp-content/themes/20160107-simplemag/inc/ad-units-actions.php on line 111 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/2/c/2/thewaveswemake.se/httpd.www/wp-content/themes/20160107-simplemag/single.php on line 188
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/2/c/2/thewaveswemake.se/httpd.www/wp-content/themes/20160107-simplemag/single.php on line 208
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/2/c/2/thewaveswemake.se/httpd.www/wp-content/themes/20160107-simplemag/single.php on line 250 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/2/c/2/thewaveswemake.se/httpd.www/wp-content/themes/20160107-simplemag/single.php on line 268 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/2/c/2/thewaveswemake.se/httpd.www/wp-content/themes/20160107-simplemag/single.php on line 284

Inga kommentarer

  • There is almost always a source if you use google image search. These days if I can't find the source, I just don't pin it. Not worth the risk if you've read the Pinterest Terms of Service Agreement.

  • Bra skrivet. Jag har funderat över det där en del på senare tid. Speciellt sedan jag började använda Pinterest. Och sedan jag hittade en bild från mitt hem på en blogg utan bildkälla. Det kändes lite konstigt. Det är ju min bild. Det är ju mitt kök. Men jag har ju å andra sidan lagt ut den själv på Pinterest. Hmm… Det du skrev fick mig att gå tillbaka till ett inlägg och byta en bild till en jag kunde källhänvisa tydligare till. Du har helt rätt. Självklart ska vi källhänvisa. Ibland kan det vara svårt att veta vem som är upphovsman/kvinna. Är det fotografen, företaget som äger produkten, tidningen som äger reportaget eller bildbyrån? Finns det skillnader? En "branschstandard" för bloggare vore inte helt fel.

    /Maria

  • Jag hade ett konto på Pinterest förut, men tog bort det just för att det inte kändes rätt. Visst är det kul att kunna samla inspirationsbilder på ett och samma ställe, men samtidigt kan jag göra det i min dator i mappar.

  • Bra! Jag har alltid varit noga med att ange bildkällor till lånade bilder. Men ibland känns det som jag har tummat på mina principer bara för att man ser såååå många (även större bloggar) som enbart hänvisar till Weheartit eller Pinterest, vilket jag dock själv inte skulle göra. Däremot har det hänt att jag hänvisat till en blogg där jag har hittat en specifik bild, vilket egentligen är samma sak som att hänvisa till Pinterest. :S Skärpning för mig med alltså.

  • tack för fina ord, maria.

    det är inte det mest populära
    att hävda; men jag tror att många
    i dag har för kort tålamod, det är
    så vanligt att man inte tar
    reda på källor etc, ~ & även att
    folk inte vill ta sig tiden att leta
    i ’frågor & svar – sektioner’ etc etc.

    omedelbar behovstillfredsställelse. 🙂

    så kanske behöver vi både öva lite
    tålamod + på det här med; hur skulle
    det kännas om det var min bild.

    kram till Dig,
    ~ & en vacker dag!

  • Väldigt intressant debatt och helt klart förankrad i en verklig problematik. Jag håller helt med om att a l l t i d vara noga med länk och cred till personen/personerna/ bakom bilden eller sammanhang! Men håller med dig, bloggsverige är tystare än vanligt. Inte hört om detta mycket alls!

    Värt att fortsätta diskutera och tänka på!

    Ha en din dag Maria!
    //Josefin

  • Håller verkligen med! Jag är helt fast i Pinterest men som du skriver så är det inte för mycket begärt att leta upp ursprungskällan. Jag tycker det är jättebra om det diskuteras mer om det här. Själv har jag problem med andra webbutiker som tar mina bilder och lägger ut på deras produkter. Inte alls ok!!!

    Kram, Jenny

  • Ja, jag tycker nog det. Har också varit i den situationen och det är så svårt när det är en inspirerande bild man verkligen vill dela med sig av. Men om man ska följa poster ovan så ska man nog helt enkelt låta bli.

  • Jag måste säga att jag har riktigt dålig koll på det med upphovsman. Jag brukar försöka skriva både företag och fotograf om jag kan hitta det. Däremot måste jag nog erkänna att jag ibland varit dålig på att skriva fotografens namn när man hittat inspirerande bilder från en tidning. Har helt enkelt inte tänkt på det men ska bättra mig. Det är verkligen inte lätt alla gånger så en branschstandard vore helt klart bra!

  • Hejja! Jag har också försökt gå tillbaka och rätta mina missar. Det är ju det bästa vi kan göra! Kram på dig!

  • Nämen, på riktigt? Det är ju verkligen inte okej för då gör de ju det för deras egen vinning. Fy va tråkigt att höra!

    Kram!

  • ja. en inte helt lätt nöt att knäcka. vet inte hur många gånger (senast idag) jag springer på MINA
    egna bilder i olika sammanhang utan ursprungskälla. och ibland även redigerade i eftehand!
    framförallt är det ju på tumblr där jag upplever att bilder sprids hit och dit och väldigt sällan har ursprungskällan med.
    jag hittar även bilder från dig. pinterest har jag inte så stor uppfattning om.
    på senaste tiden har jag blivit mycket mer noga med att märka mina bilder. även
    om jag tycker det förstör själva bilden…

    kram på dig.

  • Vilket bra inlägg! håller med alla här, jag har också försökt att bli bättre på att hitta ursprungskällan! jag fick nys om googles bildsökning nyligen, och det tar inte lång tid att söka upp källan. tänkte meddela att det diskuteras en hel del om pinterest på facebook, alltid något. ha en fin kväll! kram

  • Jag har hittat bilder från min blogg på Printerest men med min blogg under, tack för det. Hade tänkt öppna ett konto men enbart med min dotters kollage. Hon och jag har diskuterat detta. Fotografterna som tagit bilder på vår dotter har lämnat bilder som inte är högupplösta som kunnat användat med källhänvisning på bloggen och facebook. Klara föreskrifter vad som gäller. Jag är alltid noga att ange källa när jag vet var bildens ursprung kommer ifrån. Ofta hänvisar det ju till en annan blogg som också får nya läsare med hjälp av detta.

    Kram

  • Åh, det där bävar jag lite för… För jag vet att det kommer ju ske en vacker dag. Hur gör ni på Hemlängtan, ringer ni upp?
    Jag har själv lånat en bild från Runåbergs Fröer för jag hade ingen egen på just den blomman, men då frågade jag s-j-ä-l-v-k-l-a-r-t om lov och passade också på att puffa för deras fina fröer.

    Hittills har jag hittat mina bilder på ett antal bloggar där de inte länkat (men eftersom de inte ändrat bildnamnet så hittar ju jag dem lätt ändå) eller ens nämnt varifrån bilderna kommer – och läsarna uppenbarligen trott att det är bloggarens egna bilder och berömt henne för dem. Då brukar jag skriva en liten kommentar om hur roligt det är att hon tycker så mycket om Enkoppte.nu:s produkter att hon vill sprida dem till sina vänner, och fråga om det förmodade inköpta teet föll henne i smaken 🙂 Då brukar det snabbt komma upp en länk, och då är ju ingen gladare än jag.

    Bra att du lyfter frågan Maria, och cool poster på ämnet! 🙂

    Anna, Enkoppte.nu

  • jeg trodde at det som var akkurat å bra med pinterest er at man så lett kan finne ut hvor bildene kommer fra, med bare et lite klikk.
    jeg samler f.eks. mine oppskrifter fra forskjellige matblogger via pinterest. det betyr at jeg pinner et bilde for å lettere finne tilbake til oppskriften.
    [at man ikke bare kan henvise til "pinterest" eller "google" hvis man bruker et bilde på sin egen blogg synes jeg egentlig er helt selvsagt…]

Kommentering är stängd.

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/2/c/2/thewaveswemake.se/httpd.www/wp-content/themes/20160107-simplemag/inc/single-post-actions.php on line 203