Skörda

Underbara skördetider! Kolla in The waves we makes tidigare inlägg om skördar i både skog, mark och hav. Ja till och med på resan.

Odlingslott. 

“Spenat i stan” odlar på kolonilott och odlar sådant som klarar av att de reser bort en tid under sommaren.

rodbetor

bondbo%cc%88nor

Kolla in deras rapport om årets grödor här.

Självplock.

Har man inte möjlighet att odla själv finns flera ställen med självplock. Vi åkte till Värmdö och plockade potatis.

img_1787

img_1031

Kolla in potatisplocket här.

Buskar och träd.

Havtorn! Årets skörd var rik.

havtorn
Havtornsmarmelad är helt klar min favoritmarmelad.  Och här får ni receptet.

Björnbär.

Våra bloggare Spenat i stan kallar den “monsterbusken” och beskriver den som “den med de vassaste taggar, den största livsglädje och de godaste björnbär en kan tänka sig”.

bjornbar
chia

Förutom i sylt, paj och smoothies äter de sina björnbär precis som de är, gärna tillsammans med glass eller, som på bilden, med chiapudding. Du hittar receptet på chiapudding här.

Missa inte Spenat i stans inlägg om “godsaker i parken”

Havet. 

Från de Bohuslänska klipporna kan man skörda flera sorters tång.

img_1342
Och vi provade såklart att tillaga tången också.

På resan.

Även på resan, eller kanske speciellt på resan, kan man njuta av nya frukter, grönsaker och smaker.

exotiska-frukter
Här är Spenat i stan på Las Palmas och frossar i frukt. 

Och här nedan lagar de mat från en trädgård i Italien.

veganmat

Kolla in hur de tillagade rätten här.

Naturen.

Det är så härligt att man kan ge sig ut i naturen och fylla skafferiet av vilda örter, svampar och bär.

Glöm inte naturen, säger Spenat i stan, som plockat härliga kantareller i sin korg.

Mariaemb bjuder på ett mumsigt trattis-recept. 

mariaemb_karl_johan_svamp_2

Dessa härliga Karl-Johan svampar har vår bloggare Mariaemb plockat. 

 

Lästips: Missa inte när vi tog en hönsfika i Gubbängen och städade ur sommaren på gård och i växthus.
Eller the waves intervju med Niki Sjölund som arbetat som kock i Stockholm men har de senaste åren valt att fokusera på att samla och plocka de ätbara vilda växter som dyker upp i skog, på äng, till fjälls och ibland till och med hemma i trädgården. Läs intervjun här om Niki och hans bok “Vildplockat”. 

Foto: Spenat i stan, The nordic kitchen, Mariaemb och Helena Johnzon Dahl.

 

 

 

More from The waves we make

Maxjenny

I det gamla slakteriområdet Kødbyen i Köpenhamn ligger den svensk-danska designern Maxjennys butik. Maxjenny...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *