10 tips för gröna föräldrar

Som småbarnsförälder är det lätt att bli en miljöbov av bara farten. På köpet bjuder du ditt barn på en obehaglig kemikaliecocktail. Naturskyddsföreningen tipsar om hur du kan bli en grön och skön förälder.

 

1. Shoppa second hand
En av de viktigaste sakerna du kan göra för miljön är att återanvända kläder och prylar. En bonus är att kläderna troligtvis inte innehåller några rester av kemikalier eftersom de har tvättats så många gånger. Köp gärna miljömärkta kläder om du ska köpa nytt.

2. Banta badrumsskåpet
Galet nog kan barnprodukter innehålla hormonstörande ämnen, något som i längden kan leda till allt från allergi till cancer. Använd därför så få produkter som möjligt till ditt barn och se till att det mesta är miljömärkt. En tumregel är att ju färre ingredienser en produkt innehåller, desto bättre. Skippa gärna onödiga grejor som badskum och puder.

3. Vatten bäst för rumpan
Våtservetter innehåller kemikalier som kan ta sig genom huden och in i kroppen. Barn har extra tunn hud, särskilt kring babyrumpan. Tvättlapp med vatten och kanske lite tvål är det bästa för en barnrumpa.

The waves bloggare Hosted by Nature odlar med barn

4. Ekologiskt i kistan
Du gör en stor miljöinsats genom att välja ekologiskt. Men visste du att det är bra för hälsan också? Ekologisk mat innehåller betydligt mindre rester av bekämpningsmedel och Krav-märkt mat innehåller inga onödiga tillsatser. Dessutom innehåller ekologisk mjölk och kött mer nyttiga omega 3-fetter. Studier har också visat att exempelvis ekojordgubbarna innehåller betydligt mer antioxidanter. Bra för både kidsen och dig själv!

5. Skönt och grönt barnrum
Ett barnrum med nymålade väggar, nytt plastgolv, nya möbler och leksaker är säkert superfint – men kan dessvärre vara fullt av skadliga ämnen. Försök att blanda upp gammalt med nytt och använd gärna naturliga material. Välj Svanen-märkt målarfärg och se till att lägga PVC-fria golv, som trä eller linoleum. Vänta gärna ett par veckor innan barnet flyttar in i ett nyrenoverat barnrum och vädra regelbundet.

6. Håll koll på leksakerna
Jodå, vanliga leksaker kan innehålla ämnen som inte är det minsta bra för barn, i varje fall leksaker äldre än 2013, då leksakslagstiftningen skärptes rejält. Gamla elprylar, som mobiltelefoner, passar inte som leksaker eftersom de ofta innehåller skadliga ämnen.

Vad är bra då? Svanen-märkta leksaker är toppen. Likaså nya leksaker i seriösa butiker. Men barnen behöver kanske inte så många leksaker som man tror. Snittet för ett barn i dag är ca 500 leksaker!

Skogskul med kidsen

7. Välj nappflaskor i glas eller stål
Nappflaskor i plast kan läcka skadliga kemikalier som absolut inte ska finnas i barnens mjölk eller välling. BPA-fria plastflaskor är inte någon garanti för att flaskan är giftfri, vilket nya undersökningar visar. Undvik också aluminiumflaskor eftersom de kan ha en plastfilm av BPA på insidan. Välj istället nappflaskor av glas eller rostfritt stål. De går att hitta på nätet om du inte hittar dem i butik.

8. Vägra shoppinghetsa
Om du ska köpa allt som rekommenderas en nybliven förälder skulle du antagligen shoppa ihjäl dig. Tänk efter om du verkligen behöver den där specialsopkorgen för blöjor och den fräsiga gåstolen med musik och blinkande ljus. Kan du köpa något begagnat, sy det själv eller låna av en kompis? Eller kan du helt enkelt vara utan? Tanken kan vara enormt befriande…

romper the waves we make

Gör en mysig jumpsuit till barnen av din gamla hoodie

9. Lek i skuggan
Skugga och täckande kläder är det bästa skyddet för solen. När du behöver solkräm är fysikaliskt solskyddsfilter bäst för hälsan, eftersom det lägger sig ovanpå huden istället för att tränga sig in i den. Håll koll efter Svanen.

I skuggan kan man t ex bygga en fladdermusholk ihop

10. Dammsug innan våttorkning

Eftersom reningsverken har svårt att ta bort miljögifterna som kommer via avloppet, är det bäst att dammsuga först innan våttorkning. Miljögifterna oskadliggörs när de förbränns. Ett snabbt korsdrag när man städar är heller inte fel.

De 10 tipsen kommer från Naturskyddsföreningen

Written By
More from little wave

Ärtskott

Vi köpte gula ärtor, sådana där vanliga som man gör soppa på....
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *